Radikalni islamisti će se vratiti u BiH

Radikalni islamisti će se vratiti u BiH

Vlasti Bosne i Hercegovine prihvatile su zahtjev američke vlade da preuzme svoje građane koji su se posljednjih godina borili u islamističkim terorističkim organizacijama kao što je Islamska država (ISIL) u Siriji i Iraku. Ovi radikalni islamisti zarobljeni su u antiterorističkim operacijama, potvrdio je nedavno ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je rekao da dva državljana BiH, koji se trenutno nalaze u zatvorima u Siriji, uskoro trebaju biti  prebačeni u domovinu. Njihov identitet nije potvrđen, ali lokalni mediji tvrde da su ti ljudi prije odlaska u Siriju živjeli u Sarajevu i Velikoj Kladuši . Navodno, jedan od njih je Ibro Čufurović (24).

Čufurovićevo ime postalo poznato u javnosti kada je u novembru prošle godine objavljeno da je za njim izdata crvena potjernica Interpola i da je on jedan od 19 BiH građana koji se prate širom svijeta zbog veza sa islamskim teroristima koji se bore u Siriji i Iraku. Bio je učenik jednog od lidera radikalnih islamista u BiH, Husseina Bilala Bosnića, koji je osuđen na sedam godina zatvora upravo zbog regrutovanja građana BiH u terorističke snage. Američki državni sekretar Mike Pompeo uputio je ranije ovog mjeseca poziv zemljama čiji su građani zarobljeni kao teroristi u Siriji i Iraku da bi ih preuzmu iz zatvora i sami krivično gone.

“Imamo informaciju da postoje dvije osobe koje treba vratiti u BiH, ali ne mogu potvrditi da su iz Sarajeva i Velike Kladuše. U svakom slučaju, ako se potvrdi da su državljani BiH, a mi ćemo ih preuzeti i sudti im pred pravosuđem u BiH,” rekao je Mektić.

On je pojasnio da bi do kraja sedmice trebalo zaključiti pregovore o tome kako i pod kojim uslovima BiH preuzima sve svoje građane koji su zarobljeni pod sumnjom da su povezani sa terorizmom.

Na sastanku predstavnika država članica anti-IS koalicije, održanom 6. februara u Vašingtonu, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak preuzeo je ovu obavezu u ime svoje zemlje. Pouzdane informacije o tačnom broju građana BiH koji se još uvijek nalaze u Siriji i Iraku kažu da se pretpostavlja da ih je oko 120, uključujući oko 50 žena s djecom u kampovima ili u zarobljeništvu.

Oko 50 građana BiH vratilo se u zemlju ranije nakon sukoba u Siriji i Iraku, a svi su procesuirani pred pravosuđem BiH. Međutim, oni su osuđeni na relativno umjerene zatvorske kaznae jer tužioci nisu mogli prikupiti dokaze o konkretnim zločinima koje su počinili. Bezbjednosne službe u BiH imaju informacije da je najmanje 76 građana poginulo u Siriji i Iraku, uključujući četvoro djece i pet žena čiji su ih očevi i muževi odveli na ratišta.