Putin upućuje Erdogana na razgovor sa Damaskom o neutralnoj zoni

Putin upućuje Erdogana na razgovor sa Damaskom o neutralnoj zoni

Vladimir Putin je, odmah nakon sastanka sa Recepom Tayyipom Erdoganom u Moskvi, povlačenje američkih snaga iz Sirije nazvao pozitivnim razvojem.

Iako je Erdogan naglasio da “SAD podržavaju stvaranje zone bezbednosti u Siriji, mi nemamo nikakve razlike s Rusijom po tom pitanju, ali nadležne osobe dviju zemalja će govoriti o ovom pitanju”.

Putin je bio više suzdržan kada je ovo pitanje koje je uputio na sporazum između Sirije i Turske 1998. godine o borbi protiv terorizma. On je u osnovi tražio od Ankare da se konsultuje sa Asadovim režimom o pitanju neutralne zone.

Turski predsednik doputovao je u Moskvu da se sastane sa svojim ruskim kolegom. Ovo je bio prvi njihov sastanak u 2019. godini i, uprkos bliskim vezama, njihove razlike o razvoju situacije u Siriji ostaju nepromenjene.

Sastanak Putin-Erdogan trajao je dva sata, a odmah nakon toga ministri i zvaničnici zajedno sa predsednicima počeli su razgovore o aktuelnim pitanjima.

Ranije je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio novinarima da bi razgovori s Turskom mogli trajati do ponoći.

Nakon sastanka oči u oči, Erdogan je rekao da se odnosi sa Moskvom poboljšavaju na vojnom, političkom, ekonomskom, komercijalnom i kulturnom nivou, naglašavajući da “to pomaže regionalnoj sigurnosti”.

Turski predsednik je naglasio da su Turska i Rusija za nastavak sporazuma između Teherana, Moskve i Ankare o događajima u Siriji.

Putin je naglasio da se “naši strateški planovi odvijaju zajedno. Mi radimo zajedno na regionalnom razvoju i sigurnosti“. Za planove Ankare za neutralnu zonu u područjima pod kontrolom Kurda, on je rekao da “Damask mora razgovarati s predstavnicima Kurda”. Ruski predsednik je ocenio povlačenje američkih snaga iz Sirije kao pozitivan razvoj.

Njih dvojica su takođe razgovarali o razvoju situacije u Siriji, kupovini ruskih raketnih sistema S-400 za Tursku iz Rusije, te izgradnji nuklearne elektrane Akkuiu.

Sirija je, međutim, bila glavni predmet razgovora, jer je turski predsednik najavio invaziju na Mangibiz i stvaranje sigurnosne zone od 30 kilometara preko sirijsko-turske granice. Najava američkog predsednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih snaga iz Kurda pod kontrolom IPG dovela je do brojnih reakcija. Turska osuđuje IPG kao ogranak PKK i kao terorističku organizaciju. Ali SAD ih smatraju saveznicima protiv džihadista.

Turski predsednik je prošle sedmice imao dva telefonska razgovora s Donaldom Trampom, dok je turski ministar vanjskih poslova Tsavusoglu razgovarao sa svojim američkim kolegom Mikeom Pompeom. Ankara sa SAD razgovara o stvaranju bezbednosne zone uz prisustvo turskih trupa unutar zone. Time bi se prekinuo svaki kurdski kontakt na njihovoj južnoj granici.

Međutim, očekuje se da će Damask ovaj potez smatrati kršenjem suverenosti Sirije, ali i da izaziva reakcije Moskve.

Istovremeno, događaji u Idlibu sa džihadističkim ograncima Hai’at Tahrira (HTS) koji se kreću u područja u kojima Ankara i Teheran imaju snage, izazvali su reakciju Rusije, koja ne gleda pozitivno na stvaranje još jedne oblasti koja će biti kontrolisana iz Ankare. Turski list Hurryet, u objavi na naslovnoj strani, navodi da je napredak džihadista zadato olakšicama koje im pruža Asadov režim, koji želi preuzeti Idlib.

Turski predsednik sada pokušava pronaći ravnotežu između Moskve i Vašingtona. SAD su naglasile da se, ako Turska dobije ruske rakete S-400, isporuka američkih borbenih aviona F-35 u Tursku smatra veoma teškom./IBNA