Putin odlikovao Vučića na Božić

Putin odlikovao Vučića na Božić

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o nagrađivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dveju država, javila je pres-služba Kremlja. Putin kasnije ovog meseca treba da poseti Beograd.

“Šef ruske države je potpisao ukaz o nagrađivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki lični doprinos razvoju višestrane saradnje sa Ruskom Federacijom”, navodi se u saopštenju, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Pre nekoliko meseci mediji su pisali da će srpski predsednik biti odlikovan jednim od najvećih ruskih priznanja koje retko dobijaju strani državljani, navodi RTS

Vučić je u subotu rekao da bi orden Aleksandra Nevskog za njega bila velika čast.

“Reč je o najvišem ordenu ruske države koji poslednjih sto godina nije dobio nijedan Srbin, a pre toga dobilo ga je samo šest  – Nikola Pašić, Aleksandar Karađorđević kao regent, Karađorđe“, naveo je Vučić.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin čestitao je Vučiću na ordenu.

“Srdačno čestitam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na visokom priznanju. Ukaz o dodeljivanju ordena Aleksandar Nevski potpisao je predsednik Rusije Vladimir Putin danas, 7. januara”, napisao je Čepurin na Tviteru.

Čestitku predsedniku uputila je i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović koja je ocenila da je to potvrda ugleda koji Srbija i on lično danas uživaju među velikim silama.

“Čestitam predsedniku Srbije na ovom velikom priznanju, koje poslednjih sto godina nije dobio nijedan Srbin, i verujem da ova vest treba da obraduje svakoga ko želi napredak Srbije i još bolje odnose s njenim tradicionalnim prijateljima, kakav je Rusija”, istakla je potpredsednica Vlade Srbije.

Poslanik Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović podsetio je na Tviteru da je istim ordenom 1833. odlikovan crnogorski vladar Petar ll Petrović Njegoš.

S druge strane, predsednik opozicione Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić ponovio je svoje ranije tvrdnje da ruski predsednik prezire svog srpskog kolegu. Jeremić je na Tviteru napisao da je Orden Svetog Andreja najviše odlikovanje koje Rusija dodeljuje stranim zvaničnicima.

“Orden Aleksandra Nevskog je četiri stepena ispod njega, i prvenstveno je namenjen zaslužnim državnim službenicima Rusije, za 20 godina rada”, naveo je Jeremić. Putin se “podsmehuje” Vučiću i “prezire ga – s pravom”, zaključio je bivši šef srpske diplomatije./IBNA