Putin nazvao Srbiju bratskom zemljom, SNS održala kontramiting

Putin nazvao Srbiju bratskom zemljom, SNS održala kontramiting

“Hvala građanima Beograda i Srbije na toplom prijemu. Jako mi je drago što imam mogućnost da posetim prijateljsku i bratsku Srbiju i da razgovaramo o onome što smo uradili i što treba da uradimo“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom svoje današnje posete Beogradu.

Obraćajući se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Palati Srbija, Putin je rekao: “Poštovani gospodine predsedniče, puno ste uradili poslednjih godina za razvoj rusko-sprskih odnosa i ja ću danas imati lepu priliku da vam uručim državnu nagradu za vaš doprinos svemu tome za sve što ste uradili”.

Ruski predsednik uručio je Vučiću Orden Aleksandra Nevskog. Vučić je svom gostu polonio psa – šarplaninca.

“Srpski narod nikada neće zaboraviti šta je Vladimir Vladimirovič uradio 2015. godine kada je Rusija stavila veto na britansku rezoluciju u Savetu bezbednosti UN, prema kojoj je Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti. Između naših zemalja su dobri odnosi, imamo velike mogućnosti da proširimo saradnju” rekao je Vučić primivši orden.

Posle ovog uvodnom obraćanja dvojice predsednika, održani su razgovori dve delegacije, u užem sastavu, iza zatvorenih vrata.

Tokom jednodnevne radne posete Putina Srbiji potpisano je više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima, a trećina je u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Putin i Vučić kasnije su obišli hram Svetog Save u čiju je izgradnju Rusija poslednjih godina uložila značajan novac. Ispred hrama, dočekalo ih je više hiljada pristalica Srpske napredne stranke koji su organizovano autobusima došli iz raznih delova Srbije. Samo iz Niša i Kruševca u Beograd je stiglo po 50 autobusa. Kako prenose izveštači, navodno spontano okupljeni građani su tokom šetnje do hrama uzvikivali “Aco, Srbine” i “Đilase, lopove”, a na početku kolone nalazio se transparent “1 od 300 miliona”.

Iako je SNS ranije negirao da će ovaj skup biti kontramiting, on ima sva obeležja političkog skupa koji predstavlja odgovor na proteste opozicije. Transparent koji je razvijen na početku kolone očigledna je “replika” na poruku “1 od 5 miliona” koja je obeležje koje se nosi na protestima protiv vlade./IBNA