Promotivna kampanja nastoji poboljšati imidž Albanije i privući turiste

Promotivna kampanja nastoji poboljšati imidž Albanije i privući turiste

Inicijativa „Taken by Albania“ („Otet od strane Albanije“)pokrenuta je danas na međunarodnom aerodromu u Tirani. Kreirana i snimljena uz podršku Švajcarskog programa za preduzetništvo, biće realizovana tokom 2019. godine u tradicionalnim medijima i društvenim mrežama.

Dešavanja u blizini piste Internacionalnog aerodroma u Tirani imala su cilj da pošalju poruku „Taken by Albania“, objavom zvaničnog početka kampanje istog imena.

„Neka nas otme Albanija. Mene je oteo prijateljski raspoložen narod, njeni predivni pejzaži, impresivna istorija. Ova zemlja je sigurna, gostoljubiva i zanimljiva. Stoga, svi akteri treba da rade više kako bi uticali na njenu reputaciju – baš kao što danas radite sa kampanjom „Taken by Albania“, rekao je ambasador Švajcarske u Albaniji, Adrian Maitre.

“Da bismo postigli svoj cilj od 10 miliona turista godišnje, potreban nam je turizam svih 12 meseci u godini kombinovanjem kulture, prirode i ljudskog nasleđa,“ rekao je ministar turizma i zaštite životne sredine, Blendi Klosi.

Šef Delegacije EU, Luigi Soreca, rekao je: “Već neko vreme sam “Taken by Albania”, njenim prirodnim lepotama, bogatom kulturnom baštinom, ukusnom hranom i srdačnim ljudima! Često dobre vesti nisu vesti. Možda želite znati pravu Albaniju, bez predrasuda”.

“Znam da, ako postoji neki siguran put da se Albanija razvije, to je održivi turizam”, rekla je Blerina Ago, koja je pokrenula kampanju. „Videla sam radost i nadu koje turizam donosi najizolovanija područja u Albaniji, kao i transformacionu snagu ove industrije u promeni života stanovnika, otvaranju novih radnih mesta i više dobro plaćenih poslova za mlade ljude, a posebno za žene i devojke,“ dodala je gospođa Ago.

Kampanja „Taken by Albania“ bavi se stereotipima koji preovladavaju u nekim zapadnim filmovima i medijima i pokušava da pokaže da je stvarnost zapravo sasvim drugačija.

Temu kampanje preuzeta je iz filma “Taken” u kojem glumi Liam Neeson te poziva njega i druge da dođu i sami se uvere u lepotu, gostoprimstvo i jedinstvenost Albanije. “Taken by Albania” će trajati tokom 2019. godine i okupiće pojedinačne video snimke koje snime posetioci i lokalno stanovništvo na raznim mestima u zemlji pod haštagom #takenbialbania. / ibna /