Promena pravila omogućava bugarskoj manjini u Srbiji da piše ženska prezimena na bugarski način

Promena pravila omogućava bugarskoj manjini u Srbiji da piše ženska prezimena na bugarski način

Građani Srbije, pripadnici bugarske etničke manjine, sada će moći da pišu ženska prezimena koristeći sufiks na bugarski način, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Sofiji.

To znači da se mogu koristiti sufiksi “ova”, “eva” i “ska”, kao što je praksa na bugarskom jeziku.

Do sada, ženska prezimena su pisana sa sufiksima “ov”, “ev” i “sk”, što na bugarskom označava muško prezime.

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ambasada u Beogradu obaveštena o promeni od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije.

Ministarstvo je naložilo svim lokalnim upravama da implementiraju mogućnost pisanja ženskih porodičnih imena prema pravilima bugarskog jezika i pisma.

Ministar Branko Ružić prihvatio je i predlog bugarskog ambasadora, Radka Vlaikova, da sprovede kampanju podizanja svesti među bugarskom nacionalnom manjinom. Svrha kampanje je da promoviše mogućnost imenovanja prema pravilima bugarskog jezika ne samo za novorođenčad, već i za promenu trenutnih ženskih prezimena.

Ministarstvo vanjskih poslova je kazalo da je to “rezultat svrsishodnog rada bugarske države u protekle dve godine a nakon što je pitanje postavila zamenik premijera i ministar vanjskih poslova Bugarske, Ekaterina Zaharieva” ./IBNA