Program za oporavak od poplava se nastavlja u BiH

Program za oporavak od poplava se nastavlja u BiH

Prije skoro pet godina, Bosna i Hercegovina je bila pogođena najvećim poplavama i klizištima u novoj istoriji, ostavljajući hiljade građana bez imovine i uništenih domova. Međunarodna zajednica je poslala pomoć, ali onima koji su pretrpjeli štetu nisu bile potrebno samo deke i šatori, njihove potrebe su bile – izgraditi novi život.

Nekoliko međunarodnih organizacija, predvođenih EU i UNDP-om, pokrenulo je Program oporavka od poplava sa nekoliko podprojekata čiji je cilj bio pomoći onima kojima je to potrebno i nastavili su da im daju nove šansu za novi početak.

Tako su korisnici Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje iz Doboja, Zenice, Goražda, Bijeljine, Zavidovića i Travnika okončali u četvrtak prvi od tri modula obuke u oblasti poduzetništva i malog biznisa. Ovim su započete opsežne aktivnosti koje finansira Evropska unija sa ciljem ekonomskog osnaživanja ugroženih porodica iz poplavama pogođenih područja.

Aida Halilović iz Goražda, jedna od polaznica obuke, istakla je kako je došla naučiti kako upravljati vlastitim biznisom.

“Željela bih naučiti kao pokrenuti i održati svoj biznis i zadovoljna sam dosadašnjim treningom,” kazala je ona.

Kako je u saopštenju za javnost objasnila Delegacija EU u BiH, pored korisnika paketa samozapošljavanja i pokretanja malog biznisa, kroz Program su odabrani i korisnici kojima će biti pružena pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanja. Kao rezultat, ukupno 214 domaćinstava iz 34 općine i grada u BiH će učestvovati u ekonomskom osnaživanju. Uz ekonomsko osnaživanje, Program će stambeno zbrinuti oko 2.800 osoba čiji su domovi uništeni ili oštećeni u poplavama i klizištima 2014.  godine.

“U saradnji s lokalnim vlastima, Evropska unija kontinuirano podržava oporavak lokalnih zajednica od posljedica poplava i klizišta u BiH. Za ovaj Program, Evropska unija je izdvojila oko 12,5 miliona eura. Obnavljamo infrastrukturu, ali istovremeno pomažemo i ekonomski razvoj. Ekonomski razvoj vrlo je važan za ljude u lokalnim zajednicama pogođenih područja jer osigurava nova radna mjesta i njihovu ekonomsku stabilnost,” rekao je Gianluca Vannini šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH.

Odabrani korisnici Programa će u narednom periodu steći vještine potrebne za razvijanje i vođenje vlastitih malih biznisa. Nakon završetka obuke bit će upriličena prezentacija poslovnih ideja i biznis planova, na osnovu kojih će polaznici obuke pristupiti registraciji malih biznisa. Korisnicima će biti nabavljena potrebna oprema i alati za pokretanje svojih poslovnih ideja, a u prvoj godini poslovanja bit će osigurano mentorstvo i savjetodavne usluge za sve novoosnovane male biznise.

“Veoma nam je drago što, pored izgradnje i sanacije stambenih jedinica, imamo priliku i da učestvujemo u ekonomskom jačanju porodica čiji su domovi uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Malo poduzetništvo stvara nova radna mjesta, razvija vještine i pruža mogućnosti za ekonomsko uključivanje socijalno ugroženih osoba, te predstavlja važan korak u oporavku zajednica,” kazao je Edis Arifagić, šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija sa 12,5 miliona eura u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima./IBNA