Priština korak ispred Beograda

Priština korak ispred Beograda

Odluka kosovskog parlamenta da usvoji platformu za dijalog sa Beogradom izazvala je reakcije srpskih funkcionera.

Predsednik Aleksandar Vučić sazvao je “hitnu” sednicu Veća za nacionalnu bezbednost – dan nakon što je Priština u četvrtak donela odluku; direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da bi potez Prištine “mogao da bude poslednji ekser u kovčegu dijaloga” sa Beogradom.

Prema Đuriću, Priština je “pokazala čitavom svetu“ da je, iz njegove perspektive, dijalog završen. Đurić je podsetio da Priština nikada nije ispunila svoju obavezu u pogledu formiranja Zajednice srpskih opština, kao što je predviđeno u Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

Drugi “udarac” za dijalog bio je uvođenje tarifa na srpsku robu 2018. godine, rekao je Đurić. On je tarife, koje je EU osudila, nazvao “anti-civilizacijskim” potezom.

“Sa ovim poslednjim ekserom su poslali jasnu poruku da je ovo kraj dijaloga”, zaključio je on.

Đurić je ustvrdio da je predsednik Vučić upozorio visoku predstavnicu EU Federicu Mogerini da bi Priština mogla usvojiti platformu. „A sada, kada je usvojen ovaj akt protiv dijaloga, mira i budućnosti, jedini odgovor ovih ljudi (EU) je tišina“, nastavio je on.

Đurić je izdvojio zahteve Prištine za priznavanje Kosova i plaćanje ratnih reparacija, koje su sadržani u platformi, kao neprihvatljive za Srbiju. Istovremeno je šef Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić (fotografija), rekao da je Priština “korak ispred” Beograda, nakon usvajanja platforme. Vlada Srbije treba da razmotri zašto nije napravila sličan dokument, rekao je Janjić agenciji Beta.

“Iz perspektive Brisela i Vašingtona, Priština sada ima značajnu prednost”, objasnio je Janjić, dodajući da je usvajanje dokumenta bila obaveza dogovorena u Briselu.

“Priština sada ima svoju političku platformu koju je usvojio parlament… i koju podržavaju sve opozicione stranke. Nažalost, Beograd to nema ”, zaključio je Janjić./IBNA