Prespanski sporazum stupa na snagu

Prespanski sporazum stupa na snagu

IBNA Newsroom 

Vlada Republike Severne Makedonije saopštila je da od danas stupa na snagu Prespanski sporazum. Ministarstvo inostranih poslova objavilo je u Službenom listu da su danas, 12. februara, stupili na snagu novi ustavni amandmani i pod tim novim izmenama novi ustavni naziv zemlje je Republika Severna Makedonija.

Ministar vanjskih poslova, Nikola Dimitrov, objavio je na Tviteru “Danas može biti početak dugog prijateljstva između Grčke i Severne Makedonije. Ne možemo promeniti našu prošlost, ali možemo i oblikovaćemo našu budućnost prijateljstva, partnerstva i saradnje”.

To takođe znači da Privremeni sporazum više nije na snazi. Vlada u Skoplju će objaviti kako će se implementacija Sporazuma nastaviti narednih dana.

“Neka dugo živi Republika Severna Makedonija,“ izjavio je danas premijer Zoran Zaev na kraju svog govora povodom podizanja zastave NATO-a ispred zgrade Vlade. “Čekali smo decenijama, ali konačno smo na pravim stazama”, rekao je Zaev, dodajući da će zemlja sada proći kroz najvažniju fazu od proglašenja nezavisnosti, gdje će sama donositi odluke.