Premijer poziva “napredne snage” na ujedinjenje pred izborne borbe

Premijer poziva “napredne snage” na ujedinjenje pred izborne borbe

Politički sekretarijat SIRIZE sastao se u utorak kako bi razgovarao o strategiji stranke uoči evropskih izbora u maju.

Nakon što je predsedavao sastankom, premijer Alekis Cipras pozvao je grčke “napredne snage” da se ujedine. On je rekao da je neophodna saradnja kako bi se rešio porast krajnje desnice u Evropi, kao i preovladavanje neoliberalnih politika i njihov uticaj na ekonomiju i društvo.

Novinari su izvršili pritisak na Ciprasa da otkrije kada će se održati opšti izbori. On je naglasio da će lokalni i evropski izbori biti održani 26. maja.

U međuvremenu, razgovori o prevremenim izborima potaknuti su ove sedmice nakon što je otkriveno da je u ponedeljak uveče, u kancelariji ministra finansija Euklida Cakalotosa, održan sastanak kojem su prisustvovali visoki stranački funkcioneri i ministri kako bi razgovarali o izbornoj strategiji.

Lokalni izvještaji nagoveštavaju da je premijer Aleksis Cipras neodlučan u vezi termina za raspisivanje opštih izbora, ostavljajući sve opcije otvorene. Međutim, takođe se priča da je rekao saradnicima da budu spremni za svaki događaj. Ponovo se pojavio i scenario prema kojem bi izbori mogli biti raspisani u maju 2019., ili čak već u aprilu. Istaknuto je da će na takvu odluku uticati rezultati SIRIZA u istraživanjima javnog mnenja u narednih nekoliko sedmica, jer se vlada priprema da preda parlamentu niz nacrta zakona, u cilju promovisanja „pozitivnih“ ekonomskih odredbi.

Analitičari ističu da trostruki izbori mogu takođe izazvati određenu konfuziju među biračima, koju bi SIRIZA mogla da iskoristi.

U alternativnom scenariju, grčki premijer bi se odlučio da ostane u kabinetu do kraja svog mandata, sazivajući izbore u septembru ili oktobru 2019. To će omogućiti SIRIZA-i da formira političko partnerstvo sa partijama iz šireg levog centra i pokušati da smanji vođstvo Nove demokratije u istraživanjima javnog mnenja./IBNA