Predsednika Anastasiadesa će tokom posete Londonu primiti kraljica, princ od Velsa i premijerka Mej

Predsednika Anastasiadesa će tokom posete Londonu primiti kraljica, princ od Velsa i premijerka Mej

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades otputovaće u nedelju u posetu Londonu, na poziv vlade Velike Britanije.

U utorak popodne će ga, u Dauning stritu 10, primiti premijerka Tereza ​​Mej. Nastojanja da se nastave razgovori o sporazumu oko kiparskog pitanja, Breksit i druge teme od zajedničkog interesa će se naći na dnevnom redu sastanka.

U ponedeljak uveče predsednik će prisustvovati prijemu u Bakingemskoj palati, čiji je domaćin Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ od Velsa, kako bi odali priznanje kiparskoj dijaspori u Velikoj Britaniji, vezama između dve zemlje i zajedničkom članstvo u Komonveltu.

Na prijemu će biti izložen širok spektar predmeta iz nasleđa kiparskih, grčkih i turskih članova dijaspore u Velikoj Britaniji, kao i članova ostalih zajednica sa ostrva.

Među gostima bi trebalo da budu umetnici Trejsi Emin i preduzetnici Teo Pafitis i Tuker Sulejman.

Tokom prijema, princ Charles i predsednik Anastasiades će se susresti sa gostima i pogledati izložbe antikviteta, uključujući autentične mape Kipra lorda Kitchenera, koji je izveo prvo potpuno triangulirano snimanje ostrva između 1878-1883, te artefakte iz grada kasnog bronzanog doba Enkomi. Nalazi sa iskopavanja Enkomija, provedenih između 1893-1896, čuvaju se u Britanskom muzeju i Kiparskom muzeju u Nikoziji.

Na kraju prijema, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo i predsednik Anastasiades će održati kratke govore.

Tokom posete, predsednik Republike će takođe imati priliku da se odvojeno sretne sa princom Čarlsom i vojvodom od Kembridža Viljemom, kao i sa njenim Visočanstvo kraljicom Elizabetom.

U nedelju uveče, prvog dana posete, prisustvovaće večeri koju organizuje Nacionalna federacija Kiprana u Velikoj Britaniji, gde će moći da informiše ovu zajednicu o najnovijim događajima u vezi sa kiparskim pitanjem.

Predsednik Anastasiades će se takođe sastati sa poslovnim ljudima iz Sitija, finansijskog centra Londona. / IBNA