Predsednik Nicos Anastasiades optužuje EU za dvostruke standarde

Predsednik Nicos Anastasiades optužuje EU za dvostruke standarde

“U jednom trenutku ovi dvostruki standardi moraju prestati”, rekao je on, sugerišući svrsishodnost i konkurenciju kao razloge zbog kojih je Kipar izdvojen.

On je rekao da je Kipar odobrio samo 0,3 odsto državljanstava koje je odobrila EU i da je imao najstrože kriterijume od 20 zemalja EU koje nude slične programe.

U periodu od maja 2013. do avgusta 2018. podneseno je blizu 2.400 zahteva.

Evropska komisija upozorila je u sredu da bi programi zemalja EU, uključujući Kipar, za prodaju pasoša i viza bogatim strancima, mogli pomoći organizovanim kriminalnim grupama da se infiltriraju u blok i povećaju rizik od pranja novca, korupcije i utaje poreza.

Naglašeni su nedostaci u programima Kipra i Malte, koji nedovoljno proveravaju poreklo bogatstva pojedinaca i ne dozvoljavaju njihovu laku identifikaciju.

Upozorenje je deo prvog izveštaja koji je izvršna vlast EU dala u vezi s industrijom tzv. “investicione migracije”, vrednom više milijardi dolara, koja omogućava bogatim pojedincima da kupe državljanstvo ili prebivalište u zemljama koje ih stavljaju u prodaju.

Iako zakonite, ove šeme se ponekad vode na netransparentne načine i bez dovoljne provere onih koji dobijaju pasoše i vize, smatra Komisija, uglavnom izražavajući zabrinutost u vezi sa programima na Malti i Kipru.

“U EU ne bi trebalo da postoji slaba karika u kojoj bi ljudi mogli da kupuju najmekšu šemu”, rekla je evropska komesarka za pravosuđe Vera Jourova, upozoravajući na rizike otvaranja “zlatnih vrata” u Evropu.

Na pitanje dopisnika CNA u Briselu o Anastasiades ovim izjavama, evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitris Avramopulos, izjavio je da izveštaj Komisije nije namenjen da krivi bilo koju zemlju, već da pošalje snažnu poruku svim državama članicama EU koje deluju na takav način./IBNA