Pozitivne poruke i upozorenja iz Moskovica u Atini

Pozitivne poruke i upozorenja iz Moskovica u Atini

Tokom posete Atini, Pjer Moskovici je naglasio “značajne performanse” grčke ekonomije, ističući da Grčka ne bi trebalo da odstupa od svojih ciljeva zbog predizbornog perioda. Komesar za ekonomske i finansijske poslove, došao je u Grčku dan nakon izveštaja komisije o grčkoj ekonomiji, imao je sastanak sa Aleksisom Ciprasom, a zatim održao govor na zajedničkom sastanku Odbora za odbranu, vanjske i ekonomske poslove.

Moskovici: Ne postoji “prikriveni memorandum

U kontekstu sastanka evropskog komesara sa premijerom Grčke, on je ukazao da izvještaj Evropske komisije pokazuje da su reforme u Grčkoj odlične i da ne postoji “prikriveni” memorandum. “Grčka je u procesu nadzora, kao i druge zemlje”, rekao je P. Moskovici, u nečemu što je indirektan odgovor na kritike opozicije, a posebno Nove demokratije, koja je, nakon objavljivanja izveštaja Komisije, primetila da Grčka implemenira “neformalni četvrti memorandum”.

Cipras i Moskovici izrazili su optimizam da će Evrogrupa 11. marta odobriti isplatu od milijardu evra, što, kako je naglasio P. Moskovici, daje znak tržištima da je Grčka kredibilna i na pravom putu. Takođe je istaknuto da se ova rata odnosi na profit iz grčkih obveznica, iz ANFA i SMPs, a ne na plana spašavanja. ND: Žrtve Grka nemaju rezultata

U prisustvu P. Moskovica, potpredsednik Nove demokratije, K. Hacidakis, izrazio je mišljenje da žrtve Grka nemaju rezultata, optužujući Ciprasa da insistira na prevelikim oporezivanjima i diskredituje neophodne promene i reforme “.

Evropska komisija je zabrinuta zbog “crvenih kredita” i termoelektrana na lignit

Moskovici je, naravno, ukazao na “nejednakosti” i nerešena pitanja koja se tiču Komisije u vezi s “crvenim kreditima”, zaštitom primarne stambene jedinice i zbrinjavanjem elektrana na lignit.

Prema informacijama, vlada i banke došle su juče do nove šeme za zaštitu primarne stambene jedinice, a nacrt zakona će biti izglasan u parlamentu. Zatim će, kako kažu zvaničnici vlade, uslediti proces sveobuhvatne revizije okvira za regulisanje privatnih dugova.

Evropski komesar je istakao da se kriterijumi moraju odnositi na one kojima je to zaista potrebno, a ne na strateške loše platiše, a što se tiče lignita, grčke vlasti su one koje imaju volju da idu napred sa konkurencijom. Treba napomenuti da je prethodna faza proglašena neznatnom i, prema informacijama, uskoro se očekuje raspisivanje novog tendera, a obavezujuće ponude će vjerovatno biti podnesene u aprilu.