Povećanje taksi na 100% blokira dijalog između Kosova i Srbije

Povećanje taksi na 100% blokira dijalog između Kosova i Srbije

Kosovo se i dalje suočava sa sve većim pritiskom međunarodne zajednice na odluku koju je donelo u novembru prošle godine te nametnula 100% takse na robu koja dolazi iz Srbije. Predstavnici kosovskog pregovaračkog tima u razgovorima sa Srbijom kažu da je malo verovatno da će dvije zemlje uskoro postići sporazum, dok su podržale ideju zadržavanja taksi na srpsku robu na snazi.

Šef pregovaračkog tima, Shpend Ahmeti, izjavio je na konferenciji za novinare da će takse i dalje ostati na snazi.

„Za sada će ove takse ostati na snazi. Međutim, odluku donosi premijer Kosova,“ rekao je Ahmeti.

Savetnik premijera, Avni Arifi, imao je fleksibilnije mišljenje. Prema njegovim rečima, takse bi mogle biti privremeno ukinute dok se ne održi dijalog sa Srbijom.

“Ako odlučimo da održimo razgovore u određenom vremenskom periodu, onda možemo ukinuti takse za taj period,“ rekao je on.

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, smatra da će Kosovo ukinuti takse, jer bi to moglo imati ozbiljne posedice u odnosima ove zemlje sa SAD.

Srpski diplomata je ponovio činjenicu da se dijalog neće nastaviti ako se ne uklone ekonomske barijere.

Tokom učešće na Svetskom ekonomskom forumu koji se održava u Davosu, Švajcarska, predsednik Kosova, Hašim Tači rekao je da će se sledeći sastanak između Kosova i Srbije u vezi sa procesom dijaloga nastaviti u narednim nedeljama.

Tači je dao ove komentare nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Johannesom Hahnom./IBNA