Potvrđeni rezultati generalnih izbora

Potvrđeni rezultati generalnih izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) potvrdila je na sjednici u utorak u Sarajevu rezultate Opštih izbora u BiH održanih 7. oktobra.

To znači da su sve prijave i optužbe za lažiranje u izbornom procesu i pljačke glasova završene. Takođe, potvrđivanje rezultata je znak da počinju da teku rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih zakonodavnih tijela BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona. Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i Narodna skupština Republike Srpske, kao i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i 10 kantonalnih skupština izabrano je na opštim izborima.

Prema potvrđenim izbornim rezultatima, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić izabrani su za tripartitno Predsjedništvo BiH u naredne četiri godine. Željka Cvijanović izabrana je na položaj predsednika Republike Srpske. Potpredsednici RS u narednom mandatu biće Ramiz Salkić i Josip Jerković.

Na opštim izborima, 42 poslanika izabrana su u Parlamentarnu skupštinu BiH, 83 u Narodnu skupštinu Republike Srpske i 98 u Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Na kantonalnom nivou vlasti izabrani su poslanici u 10 kantonalnih skupština.

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je u utorak da će konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS biti održana 19. oktobra u Banja Luci. Na sjednici će poslanici i novoizabrani predsjednik RS, Željka Cvijanović, položiti zakletvu. Nakon toga, Dodik će proći kroz isti postupak. Dan nakon sjednice Predsjedništvo BiH će održati inauguralnu sjednicu.

Ovo je neuobičajena situacija jer većina ranijih srpskih članova Predsjedništva nije imala prigovor da položi zakletvu na inauguraciji u Sarajevu, a Dodik će to učiniti pred narodnim poslanicima RS-a. Izuzetak je bio Momčilo Krajišnik, koji je izabran na prvim demokratskim izborima u BiH nakon rata 1996. godine. On je odbio da dođu u Sarajevo na inauguraciji jer se, kako je tada rekao, nije osjećao sigurnim. Zakletvu je položio u hotelu u blizini centra Sarajeva nekoliko dana kasnije./IBNA