Potvrđena nalazišta zlata i srebra kod Vareša

Potvrđena nalazišta zlata i srebra kod Vareša

Posljednjom analizom, koju je izvršila britanska kompanija “Adriatic Metals”, potvrđeno je bogato nalazište zlata, srebra i drugih plemenitih metala u blizini grada Vareša, u srednjoj Bosni i Hercegovini.

Kompanija je objavila rezultate analize iz nekoliko probnih rupa, bušenih u području Rupica.

“Ovi rezultati bušotina i dalje pokazuju ne samo izuzetnu ocjenu, kontinuitet i debljinu mineralizacije u Rupicama, već i značajno poboljšanje našeg geološkog razumijevanja ove jedinstvene regije. Početkom 2019. godine ćemo se fokusirati na proširenje zona visokog kvaliteta na sjever i jugoistok, kao i na poboljšanje našeg razumijevanja sistema između sjevera Rupica i Juraševac-Brestić. Za Rupice ćemo objaviti određene procjene u prvoj polovini ove godine. Takođe, u toku su metalurške, geotehničke i hidrogeološke studije, koje će se uključiti u studiju o primjeni, primjenu dozvole za eksploataciju i na kraju studiju izvodljivosti. Veselimo se zauzetom i uspješnom 2019. godinom,” izjavio je glavni izvršni direktor Adriatic Metals-a, Geraint Harris.

Na primjer, u prvoj rupi je pronađena vrlo gusta zona visokog stepena mineralizacije preko 72 metra, sa rezultatom 18,3% cinka, 10,7% olova, 211 grama po toni srebra, 2,5 g / t zlata i 2,5% bakra od 206m, i 46m na 25% barijum sulfat od 216m. Slične rezultate pokazuju i druge rupe, a u nekim slučajevima količina zlata iznosi 4,1 g / t, a srebra 479 g / t sa određenom količinom drugih metala.

Kompanija je u novembru najavila visoka očekivanja u vezi sa analizom materijala koji se uzima u ovoj oblasti.

“BR-25-18 je uzbudljiva rupa jer ima potencijal za proširenje bušenja natrag na jug i na područje gdje nije bilo prethodnog bušenja. Osim sjeverne zone bušenja, ovo će biti i drugo područje na kojem će Adriatic proširiti poznata područja istraživanja mineralizacije u Rupicama ”, izjavio je Harris u to vrijeme.

Adriatic Metals PLC je kompanija za istraživanje i eksploataciju ruda cinka sa 100% interesa u Vareš projektu u Bosni i Hercegovini. Projekat se sastoji od istorijskog rudnika otvorenog kopa cinka / olova / barita i srebra u Veovači i Rupicama, perspektivnog ležišta koje pokazuje izuzetno visoke ocene baze i plemenitih metala. Kratkoročni cilj kompanije je proširiti postojeći JORC resurs na Veovači i završiti program bušenja na lokalitetu Rupice. Adriatic Metals je privukao tim svjetske klase kako bi ubrzao svoje istraživačke napore i brzo unaprijedio kompaniju u razvojnu fazu,te iskoristio svoju prednost prvog pokretača i stratešku imovinu u Bosni./IBNA