Portparol MMF-a: Rana otplata kredita za finansijsko spašavanje je stvar Atine

Portparol MMF-a: Rana otplata kredita za finansijsko spašavanje je stvar Atine

Portparol Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Gerri Rice (fotografija), izjavio je novinarima u četvrtak da bi grčka vlada mogla, ako želi, odlučiti da vrati svoj dug Fondu ranije, priznajući da bi takav razvoj smanjio teret duga Grčke, jer su zajmovi MMF-a iz prva dva finansijska spašavanja skupi za servisiranje.

Ranije ove nedelje, u izveštajima lokalnih medija u Grčkoj nagovešteno je da se Ciprasova administracija može odlučiti da iskoristi sredstva prikupljena u izdanju desetogodišnjih obveznica za prevremenu otplatu duga Vašingtonskom fondu.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je Atina izrazila takvu namjeru MMF-u, Rice je rekao da je prevremena otplata Grčka odluka. Štaviše, portparol je izjavio da prevremena otplata neće uticati na praćenje grčke privrede nakon finansijskog spasavanja od strane MMF-a.

Govoreći o pitanju gomile nenaplativih kredita (NPL) u knjigama grčkih sistemskih banaka, Rice je rekao da će Fond pružiti detaljnu procenu u izveštaju narednog utorka. Zdravlje grčkog bankarskog sistema bilo je na dnevnom redu sastanka Upravnog odbora MMF-a ranije ove sedmice.

Lokalni izveštaji sugerišu da je MMF zainteresovan za praćenje ekonomskog oporavka Grčke, pošto je zemlja treća na listi primalaca kredita MMF-a. Smatra se da su bankarska pitanja najprofitabilnija u pogledu pregovora Grčke sa Fondom u kontekstu monitoringa nakon spašavanja.

U međuvremenu, uoči sastanka Evrogrupe 11. marta, smatra se da Atina želi da ubedi MMF i svoje kreditore iz evrozone da čvrsto ostaje na dogovorenoj reformskoj stazi, kako bi obezbedila tranšu od jedne milijarde evra finansiranja nakon spašavanja.

U tom kontekstu, šef Kanelarije za budžet Parlamenta, Frangiskos Koutentakis, upozorio je da bi “negativna” sednica Evrogrupe za Grčku mogla prisiliti vladu da preduzme korektivne mere.

Ako vlada ne uspe da obezbedi zeleno svetlo za isplatu naredne tranše fondova nakon spašavanja, državna blagajna će osetiti pritisak i “pogrešna poruka” će biti poslana međunarodnim tržištima, kaže Koutentakis./IBNA