Politička kriza u Albaniji, delegacija EP stigla u zemlju

Politička kriza u Albaniji, delegacija EP stigla u zemlju

Politička kriza u zemlji, nakon odluke opozicionih poslanika da podnese ostavku u parlament, podstakla je Evropski parlament da u Tiranu pošalje specijalnu delegaciju. Sedam članova Evropskog parlamenta stiglo je juče te su započeli niz sastanaka sa najvišim državnim funkcionerima. Njihova misija je da održe sastanke sa svim stranama i upoznaju se sa trenutnom neuobičajenom političkom situacijom u Albaniji. Poslanici EP su se prvo susreli sa liderima ujedinjene opozicije, Lulzimom Bašom i Monikom Kriemadhi. Sastanci su nastavljeni susretom sa ministrom unutrašnjih poslova Sanderom Lleshajom, a zatim sa premijerom Edijem Ramom i vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Gentom Čakajem. Danas se od evropskih poslanika očekuje da se sastanu sa predsednikom parlamenta Gramozom Rucijem i time završe sastanke. Oni će, takođe, saslušati i predstavnike civilnog društvaa na kraju će izdati zvaničnu izjavu o svojoj proceni situacije u Albaniji …

***

Sa svoje strane, Tune Kelam, predsednik delegacije EP i poslanik Evropske narodne partije, zahtevao je od vlade i opozicije da započnu dijalog kako bi pronašli rešenje o političkoj krizi. “Oštro osuđujemo političku retoriku koja izaziva nasilje i tražimo od opozicije da se pridruži parlamentarnom životu. Vlada i opozicija moraju da prevaziđu ovu situaciju kroz konstruktivan dijalog,“ rekao je Tune Kelam.

Opozicioni lider posle sastanka: Njihova briga je stabilnost

Na kraju sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta, predsednikom Demokratske stranke, Lulzim Baša je rekao da opozicija ne može da deluje kao fasada za vladu. „Međunarodna zajednica je zabrinuta zbog stabilnosti, ali Rama je uništio pravosudni sistem u ime stabilnosti. On ima anti-evropski i anti-NATO pristup. Naši partneri će postepeno shvatiti da je Rama uništio stabilnost,“ rekao je on. Prema njegovim riječima, “Albanija je u teškoj situaciji i ova situacija se može rešiti samo privremenom vladom i slobodnim izborima”. Basha je takođe rekao da opozicija ima dužnost da objasni tešku stvarnost sa kojom se Albanci svakodnevno suočavaju. “U ovoj fazi, kada zemlja teži da otvori pregovore o pridruživanju sa EU, naša je dužnost da objasnimo da je Edi Rama svojim postupcima uništio stabilnost zemlje,“ dodao je on.

Kriemadhi nakon sastanka: Bolje stvari će doći za albanski narod

Lider Socijalističkog pokreta za integraciju Monika Kriemadhi izjavila je juče nakon sastanka sa poslanicima EP da opozicija neće odustati i da je put koji je izabrala pravi put. “Opozicija se neće povući. Opozicija je na pravom putu. Za Albance će doći bolje stvari,“ rekla je ona.

STAV

SAD su se distancirale od političkih zbivanja u Albaniji

Za razliku od svojih evropskih partnera, Sjedinjene Američke Države se nekako distanciraju od najnovijih političkih zbivanja u Albaniji. Dok Evropska unija intenzivira deklaracije i sastanke sa albanskom stranom u pokušaju da reši krizu nakon odluke opozicionih poslanika da podnesu ostavke u parlamentu, iz motiva koji ostaju nejasni, izgleda da se SAD distancirala od ovih događaja. Čini se da američki predstavnici ne učestvuju u razgovorima s albanskim političarima, suprotno onome što rade kolege iz EU.