Politička klima u Srbiji se zagrijava

Politička klima u Srbiji se zagrijava

IBNA Newsroom 

Političke kontroverze u Srbiji su u porastu, a predsednik Republike Aleksandar Vučić i ujedinjena opozicija pripremaju se za „završnu bitku“ koja će biti održana ili na izborima ili na ulicama.

U trenutku kada su se protesti građana ogorčenih na Vučićevu totalitarnu vlast proširili na mnoge gradove u Srbiji i postali masovniji, predsednik Republike, koliko zbog arogancije toliko i zbog nervoze, odlučio je da obiđe „četiri ugla“ zemlje. Slogan ove turneje, “Za budućnost Srbije”, kako je krštena kampanja, trebao bi u očima građana dati važnost i dinamičnost. Naslov je pun nade i “privlačan”, kao i reklamni spot koji pokazuje da Vučić otvara fabrike, škole, bolnice, autoputeve, mostove i deli jeftine stanove!

Ako neko ko ne živi u Srbiji gleda ovo mesto, pomisliće da ljudi koji žive u ovoj zemlji moraju biti veoma srećni što imaju takvog lidera i što će on nastaviti da njima vlada. U stvari, to je upravo ono što Alexandar Vučić pokušava da uradi sa svojom turnejom. Da ubedi građane da žive bolje nego što misle.

Tako je, kada je najavio “kampanju za budućnost Srbije”, rekao da će posetiti 29 regiona zemlje, oko 100 opština, kako bi informisao ljude o dostignućima svoje vlade i uverio ih da će u budućnosti uslediti nove pobede protiv siromaštva, nezaposlenosti i socijalne deprivacije. Sigurno je da će Vučić uveriti ljude da žive bolje, a uz pomoć svojih pristalica i spremnih medija će osvojiti dobre utiske.

Kao takav, uspeh turneje treba uzeti zdravo za gotovo. Pitanje je kako će on iskoristiti ovaj uspeh. Hoće li on voditi zemlju do prijevremenih parlamentarnih izbora ili je sve ovo demonstracija moći i napora da se impresioniraju oni koji ga dovode u pitanje?

Međutim, klima u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) miriše na izbore. Vučić i dalje drži svoje uporište u javnom mnenju, dok se s druge strane zalaže za kosovsko pitanje te možda želi da glasačkim listićima potvrdi svoju dominaciju pre nego što donese važne odluke. Dakle, ne bi trebalo isključiti mogućnost da on jedne nedelje na vanrednoj konferenciji za novinare (njegov omiljeni dan da pokvari novinarski „lijeni dan“) objavi svoju odluku da će da pribegne glasanju.

Sada se, međutim, pojavio još jedan problem da pokvari Vučićeve planove. Petnaest stranaka demokratske opozicije pokušavaju da ga “izbace iz ravnoteže”, potpisivanjem jučerašnje zajedničke deklaracije, koju predstavljaju kao “Ugovor s narodom”. Ovom izjavom obećavaju da neće učestvovati na izborima sve dok se ne stvore sigurni uslovi da će biti demokratski, slobodni i pošteni. Opozicija je takođe odlučila da se povuče iz institucija na svim nivoima vlasti, od Narodne skupštine, Parlamenta Vojvodine i lokalne samouprave. U “Ugovoru sa narodom” opozicione stranke su se obavezale da će zajedno nastupiti na jednom glasačkom listiću, ako se stvore uslovi za održavanje demokratskih izbora.

Shvatajući nezadovoljstvo javnosti političarima izraženim u protestima, opozicione partije su se pismeno obavezale da će vlada koju će formirati, ako pobede na izborima, biti sastavljena od široko prihvaćenih ličnosti, koje nisu uključene u politiku. Mandat će trajati godinu dana, što je period koji će se koristiti za promovisanje demokratizacije zemlje i reformi za stvaranje vladavine prava.

Ovi procesi u opoziciji stvaraju novu situaciju za Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije bi trebalo da dvaput razmisli o tome da li želi da pribegne izborima. Osim ako ne misli da je u redu da se takmiči sa jednim rivalom, njegovim političkim oce, Vojislavom Šešeljem. U ovom slučaju, sigurno je da će mu i oni na Zapadu, koji ga tolerišu zato što očekuju od njega da reši kosovsko pitanje za njih, okrenuti leđa.