Policijska potraga u BiH za serijskim ubicom

Policijska potraga u BiH za serijskim ubicom

Jedna od najvećih potjera u BiH organizovana je u blizini glavnog grada, Sarajeva, dok je Edin Gačić, osumnjičen za dva ubistva, još uvijek slobodan.

Stanovnici sela južno od Sarajeva plaše se da će Gačić doći tražiti sklonište. Policija ga ne može naći danima. Osumnjičen je za ubistvo Seada Sultanića, 4. februara u gradu Konjicu, i policajca Mahira Begića, koji je bio na dužnosti čuvara policijskih objekata u blizini grada Tarčina.

Kao što policija sumnja, Gačić “naoružan i opasan”, pokušava pronaći sklonište na hladnom vremenu. Niko ne zna ni gdje može biti, a policijska potraga je organizovana na širokoj teritoriji, ali teren je vrlo zahtjevan. Koriste se svi mogući alati, uključujući bespilotne letjelice i specijalna vozila. Ali, Gačić je još u bijegu.

Nezvanično, oba ubistva počinjena su istim pištoljem, jer su tragovi i čaure metaka, pronađeni na mjestima zločina, pokazali da su meci ispaljeni iz istog pištolja. Takođe, glasine kažu da je Gačić uzeo pištolj od policajca kojeg je ubio.

Ovaj opasni čovjek ranije je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva svog prijatelja. Navodno, Gačić je bio pripadnik 7. muslimanske brigade (koja je okupljala uglavnom strane mudžahedine i najradikalnije islamske borce) tokom rata u BiH 1992-1995. Nakon što je pušten 2002. godine, Gačić je otišao kući i ubio svoju majku. Kako su inspektori zaključili, nakon ovog ubistva proveo je dva sata u stanu s mrtvom majkom, jedući kolače. Kasnije je osuđen na 20 godina zatvora. Prije isteka kazne prebačen je u zatvor u Bihaću. Uprava ovog zatvora upozorila je sve relevantne institucije da je Gačić “osuđenik visokog rizika koji bi mogao počiniti isto krivično djelo nakon što bude pušten”. Doktori su tražili njegovo doživotno smještanje u mentalni centar, ali vlasti to nisu učinile.

Neko vrijeme proveo je u mirnom životu u Banja Luci, ali onda je ponovo uzeo pušku i počeo ubijati. Njegova prva žrtva, Sead Sultanić, bio je vlasnik prodavnice u selu i niko ne zna zašto ga je Gačić ubio. Prema snimku video nadzora, ubica je u Sultanića pucao s nekoliko metaka, a zatim je nekoliko puta udario tijelo nožem.

Okolnosti koje su uslijedile nakon ubistva policijskog službenika još uvijek su pod istragom.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara rekao je TV stanici N1 da je Gačić shizofreničar, asocijalna osoba i da možda pati od disocijativnog poremećaja identiteta.

„On u stvari nema prijatelje s kojima bi bio u kontaktu, ali mi pokušavamo da saznamo da li mu neko pomaže, jer se dobro krije. Osam dana nema ni traga od njega,” rekao je on.

Za sada su policijski službenici iz Federacije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu angažovani na potrazi za njim, ali je i policija Republike Srpske ponudila “svaku pomoć koja je potrebna” u ovom slučaju.

 

Mladen Dragojlović