Pismo američkih diplomata izazvalo žestoku debatu na Kosovu

Pismo američkih diplomata izazvalo žestoku debatu na Kosovu

Lideri kosovskih institucija i delegacija zadužena za razgovore sa Srbijom počeli su danas sastanak kako bi razgovarali o platformi za dijalog i pismu američkih funkcionera koji su upozorili na nove mere protiv Kosova ukoliko zemlja odbije da ukine tarife uvedene na uvoz iz Srbije.

Neposredno pre nego što je ovaj sastanak počeo, kosovski premijer Ramush Haradinaj ukratko je komentarisao najnovije izjave kosovskog predsednika, Hašima Tačija i predsednika parlamenta, Kadrija Veselija, koji zahtevaju ukidanje ovih tarifa.

„Ni predsednik, ni bilo ko drugi nije američki portparol. Oni znaju šta mi želimo,“ rekao je Haradinaj u četvrtak.

Premijer Ramush Haradinaj insistira da tarife ostanu na snazi dok se ne postigne konačan sporazum sa Srbijom, dok Hašim Tači i Kadri Veseli žele da se te tarife ukinu.

Još nije jasno kako će se trenutna blokada prekinuti. Istovremeno, ovo je prvi put da su SAD izdale upozorenja o Kosovu.

U pismu američkih funkcionera se navodi da je činjenica da je Kosovo odbilo da se pridržava saveta američkih vlasti, dovela do otkazivanja posete generala Timotthija Orra Kosovu i da će i “drugi aspekti saradnje između dva zemlje biti razmatrani”. / ibna /