Piloti iz BiH će biti obučavani u Turskoj

Piloti iz BiH će biti obučavani u Turskoj

Šef Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general-pukovnik Senad Mašović, predvodi delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja boravi u službenoj posjeti Oružanih snaga Republike Turske.

Uz najviše vojne počasti načelnik Generalštaba Vojske Republike Turske, general Jasar Guler je dočekao general-pukovnika Senada Mašovića i delegaciju Oružanih snaga BiH.

Na sastanku sa visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Turske, razgovaralo se o saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Turske, posebno u oblasti obrazovanja i obuke. U tom smislu, dogovorena je besplatna obuka za više pilota za helikoptere, a razmotrene su i dodatne opcije kako bi se turskoj strani omogućilo da obezbedi besplatno školovanje za dodatni broj pilota iz OS BiH.

Tokom bilateralnog vojnog sastanka, posebna pažnja je posvećena temama vezanim za učešće u mirovnim operacijama, gdje OS BiH imaju značajno učešće, potvrđujući njihov doprinos stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu. Takođe, razmijenjena su i druga iskustva u oblasti bezbjednosti, a posebno su bila korisna iskustva turskih oružanih snaga u operacijama u oblasti borbe protiv terorizma.

Poseta je bila i prilika za razmjenu trenutnih informacija o statusu i najvažnijim aktivnostima oružanih snaga, kao i budućim zadacima i planovima.

“Zajednički je zaključeno da je neophodno razvijati i unapređivati ​​saradnju u narednom periodu. Izražena je želja za daljom snažnom podrškom Oružanim snagama BiH, posebno kroz vojnu i finansijsku pomoć koju su Ministarstvo odbrane i Oružane snage Republike Turske pružili Oružanim snagama BiH,” istaklo  je Ministarstvo obrane BiH u saopštenju za javnost.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general-pukovnik Senad Mašović, sastao se sa najvišim zvaničnicima Ministarstva odbrane Republike Turske. Učesnici su razgovarali o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane i bezbjednosti u vezi sa situacijom u regionu sa turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom.

Pored načelnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, brigadnog generala Mašovića, članovi delegacija Oružanih snaga BiH  su brigadni general Tomo Kolenda, brigadir Edin Fako, brigadir Nebojša Bošnjak, major Asmir Sarajlić i brigadir Džemal Mašinović kao i vojni ataše BiH u Turskoj.

Tokom posjete, između ostalog, članovi delegacije posjetili su kompaniju “Turkish Aerospace Industries”, gde su im predstavljeni moderni vazduhoplovni projekti koje je razvila ova kompanija.

 

Mladen Dragojlović