PIC SB razgovarao o političkoj situaciji u BiH, Rusija nezadovoljna zajedničkom izjavom

PIC SB razgovarao o političkoj situaciji u BiH, Rusija nezadovoljna zajedničkom izjavom

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira održao je u utorak posebnu sjednicu kako bi se razgovaralo o nedavnoj najavi da bi ime jednog entiteta moglo biti osporeno pred Ustavnim sudom BiH, kao i izjave koje prijete odvajanjem jednog od entiteta, te deklaraciju koju je usvojila Hrvatska narodni sabor 26. januara 2019. godine.

Prošle sedmice najviši predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), najveće bošnjačke stranke u BiH, su najavili da će, u Ustavnom sudu BiH, zahtijevati ukidanje naziva Republike Srpske jer se odnosi samo na jedan narod. Ruski ambasador u BiH, Peter Ivancov, zatražio je od Vijeća za provođenje mira da održi sjednicu na kojoj će se raspravljati o zahtjevu kao aktu protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srpski političari, posebno predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prijete otcepljenjem Republike Srpske ako zahtjev SDA stigne do suda.

PIC SB izdao je zajedničku izjavu, ali je Ivancov nije podržao. On je rekao da tekst izjave nije fokusiran na stvarne probleme.

“Umjesto toga, govori o greškama svih političara u BiH. Rezultat je zaključak da su svi krivi i da niko nije kriv,” rekao je Ivancov.

On je dodao da je zahtjev SDA prema Ustavnom sudu velika greška jer je uzrokovao nestabilnost i smanjio nivo povjerenja među narodima u BiH.

U zvaničnom saopštenju, PIC SB je rekao da ambasadori priznaju da postoje legitimna zabrinutost u vezi sa diskriminacijom konstitutivnih naroda i građana širom BiH koje treba ispravno riješiti.

“Inicijativa za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH bila bi kontraproduktivna i neodgovorna, jer su nazivi entiteta sadržani u Ustavu BiH. Takve inicijative potkopavaju izgradnju povjerenja među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima kao osnovu za prijeko potrebno pomirenje u BiH,” kaže se u izjavi SB PIC.

U zajedničkoj izjavi se podsjeća da Ustav Bosne i Hercegovine priznaje da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je u više navrata izražavao svoju predanost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta i da neće biti ponovnog crtanja karte BiH. U tom kontekstu, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira snažno je osudio nedavnu retoriku i akcije koje dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili zahtijevaju teritorijalnu reorganizaciju zemlje, i na taj način stvoriti napetosti u pogledu osnovnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma,” smatra Vijeće za implementaciju mira.

Takođe, PIC SB je osudio svaki pokušaj političkih aktera da odbace odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao neprihvatljive i ne u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, uključujući njen evropski put. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira pozvao je sve strane da se uzdrže od bilo kakvih daljnjih podjela i retorike, te da se konstruktivno angažiraju na formiranju vlasti na svim nivoima kako bi se zemlja pomjerila naprijed./IBNA