Oružane snage BiH dio misije u Afganistanu

Oružane snage BiH dio misije u Afganistanu

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), na čelu sa načelnikom Zajedničkog stožera OS BiH, general-pukovnik Senad Mašović, učestvovala je na sastanku Načelnik Generalštaba zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja, učesnici misije “Odlučna podrška”.

U delegaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na sastanku su bili i šef vojne misije Misije BiH pri NATO-u brigadir, Jasmin Čajić, šef Kancelarije za podršku OS BiH, brigadir Edin Fako, zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Velibor Purković, i službenik vojnog odjela Misije BiH pri NATO-u, major Zvonimir Duvnjak.

Na dnevnom redu sastanka bilo je upoznavanje sa glavnim stavkama jesenjeg izvještaja o statusu misije “Odlučna podrška”, podrška prioritetima komandanta Misije i uvođenje smjernica za buduće angažovanje i razvoj NATO-a u Avganistanu .

Iz Ministarstva obrane BiH je saopšteno da je general Mašović u svom izlaganju na sastanku potvrdio nastavak učešća OS BiH u misiji “Odlučna podrška”, u kojoj kontinuirano učestvuje od od 2009. godine. Dodao je da je to jasan znak opredjeljenja BiH da doprinese očuvanju sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu. General Mašović je naglasio da je BiH sada zemlja koja svojim angažmanom u mirovnim operacijama aktivno učestvuje i doprinosi bezbjednosnom sistemu, izgradnji mira i stabilnosti u svijetu. Ta činjenica, kako je rekao, predstavlja veliko dostignuće za zemlju koja je u prošlosti i sama bila korisnica ove vrste pomoći.

Na marginama sastanka, general Mašović je održao kratke sastanke sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a, generalom Stuartom Peachom, i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske, generalom Mirkom Šundovim. Tokom kratkog sastanka sa načelnikom Glavnog štaba Republike Turske, generalom Yasar Gülerom, razgovaralo se o učešću i doprinosu pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji “Odlučna podrška”, kao i proširenju saradnje između oružanih snaga.

Delegacija OS BiH takođe je održala bilateralni sastanak s delegacijom slovačkih Oružanih snaga, na čelu s načelnikom Glavnog štaba, general-pukovnikom Danielom Zmekom. Učesnici su razgovarali o unapređenju vojne saradnje između dvije zemlje.

U isto vrijeme, u banjalučkoj baraci “Kozara”, grupa vojnika OS BiH, učesnici misije “Odlučna podrška”, stigla je kući iz Afganistana. Na svečanosti dobrodošlice, komandant Operativne komande OS BiH, general-major Radovan Ilić, rekao je da je 6. pješadijska brigada OS BiH dostigla nivo sposobnosti za rad u multinacionalnom okruženju i operativnost sa drugim vojnim formacijama iz partnerskih zemalja.

Vojnici OS BiH učestvuju u misijama koje predvodi NATO, i niko to nije osporio iako postoji žestoka debata o članstvu BiH u Savezu. Prema trenutnoj situaciji, BiH neće uskoro ući u ovu organizaciju jer se većina u Republici Srpskoj ne slaže s tim./IBNA