Opozicija u Albaniji pojačava akcije, bojkot dolazećih izbora

Opozicija u Albaniji pojačava akcije, bojkot dolazećih izbora

Visoki albanski opozicioni funkcioner danas je najavio ono čega su se mnogi plašili da će se desiti nakon nedavnih ekstremnih odluka koje su preduzete masovnom ostavkom opozicionih poslanika iz parlamenta i nizom protesta, koji su često postajali nasilni.

Potpredsednik Socijalističkog pokreta za integraciju Petrit Vasili izjavio je danas da “opozicija ne može učestvovati na izborima sa postojećim izbornim sistemom”.

Vasili je rekao da su “opcšti izbori 2017. godine pokazali kako je sadašnja većina uključena u kupovinu glasova”, a prema njegovim rečima, opozicija ne može učestvovati na ovim izborima, a da prethodno ne dobije stroga uverenja da se ni jedan od problema koji su utvrđeni 2017. neće ponovo pojaviti.

Ambasador OEBS-a u Tirani, Bernd Borschardt pozvao je danas opozicione kandidate da prihvate mandate koje su njihove kolege predale pre nekoliko sedmica, kako bi parlament nastavio s glasanjem o izbornoj reformi koja je neophodna Albaniji.

“Iako su izbori u junu blizu, Albanija prolazi kroz kritični trenutak. Nažalost, neophodni amandmani i izborna reforma još uvijek nisu izglasani u parlamentu”, rekao je Borchardt. U međuvremenu, opozicija je za subotu najavila skup protiv vlade u središtu prestonice kako bi zahtevala nove izbore. / ibna /