Opozicija u Albaniji održala još jedan protest, haos i suzavac ispred parlamenta

Opozicija u Albaniji održala još jedan protest, haos i suzavac ispred parlamenta

Glavni grad zemlje ponovo je bio mesto masovnog protesta koji je organizovala opozicija. Vladajuća stranka je juče odlučila sazvati plenarnu sednicu parlamenta kako bi izbegla protest koji je opozicija najavila za četvrtak. Situacija je postala napeta i eskalirala u fizičke sukobe između opozicionih poslanika i policije. U međuvremenu, demonstranti su očekivali da se plenarna sednica završi. Haos, vatra i suzavac pratili su protest koji je održan juče

***

Albanski parlament se juče sastao po prvi put nakon što su opozicioni poslanici podneli ostavke. Ova plenarna sednica bila je popraćena višečasovnim masovnim protestom ispred zgrade parlamenta. Međutim, premijer Rama nije prisustvao jučerašnjoj sednici.

Početak protesta

Uzvikujući parole kao što je „Rama odlazi“, hiljade opozicionih demonstranata okupilo se ispred zgrade parlamenta, dok su socijalistički poslanici koristili sporedne ulaze kako bi ušli unutra. S druge strane, policija je formirala kordon ispred demonstranata. Međutim, napetost je porasla kada je vladin ministar prošao pored njih. Pripadnici obezbeđenja zaštitili su ministra Blendija Klosija od kamenja koje su protestanti bacili na njega.

Pokušaj ulaska u parlament

Bilo je 6.40 časova popodne kada je situacija postala napeta i demonstranti su počeli gurati policijski kordon u pokušaju da ga probiju. Međutim, policija je počela da koristi suzavac kako bi oterala demonstrante, a policijski kordon je napravio put za intervenciju policijske jedinice za razbijanje demonstracija. Suzavac je uspeo da rastera masu, ali su se ponovo okupili pred parlamentom posle poziva koji je lider Demokratske stranke Lulzim Baša uputio protestantima.

Vođa SMI

Sa svoje strane, lider Socijalističkog pokreta za integraciju, Monika Kriemadhi se suočila sa policajcima, ohrabrujući demonstrante koji su bili rasterani suzavcem. Rekla je da niko ne bi trebao napustiti trg sve dok ovaj parlament i ova vlada ne odu. “Nećemo otići”, rekla je lider SMI.

Kraj protesta

Po završetku sednice parlamenta, lider Demokrata, Lulzim Baša, objavio je kraj protesta. Poslanici socijalista izašli su iz parlamenta a okupljeni demonstranti ih nisu napadali.