OP/ED: Η Ευρώπη κινδυνεύει;

OP/ED: Η Ευρώπη κινδυνεύει;

Με το χρόνο να κυλά αντίστροφα για τις πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 στην ιστορία της Ε.Ε, οι πολιτικοί σχηματισμοί, ξεκαθαρίζουν με τις τοποθετήσεις τους το όραμα τους για την επόμενη μέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών αποκτά υπαρξιακά χαρακτηριστικά, καθώς τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει χάσει μεγάλο τμήμα της επαφή της με τις ιδρυτικές της αξίες. Η ελευθερία, η δημοκρατία και η αλληλεγγύη έδωσαν την θέση τους στον περιορισμό της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολτών, τη χειραγώγηση της δημοκρατίας και την εσωστρέφεια με επιστροφή σε εθνικές-εθνικιστικές πολιτικές.

Η αύξηση του λαϊκισμού και των εθνικιστικών κινημάτων στην Ε.Ε, αποκτά χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας καταλύοντας πολλές φορές τις κυρίαρχες αρχές και τους σκοπούς ίδρυσης της Ενωμένης Ευρώπης.

Οι πολιτικές της ΕΕ που στηρίχθηκαν στους αριθμούς και στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς απέτυχαν. Οι πολίτες χρησιμοποιήθηκαν ενίοτε για την ευημερία των αριθμών συνθλίβοντας την καθημερινότητα τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς εντείνουν τις προσπάθειες τους για συνεργασία προς μια προοδευτική κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουν να αντιπαρατεθούν με τις συντηρητικές δυνάμεις και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κι αν οι εσωτερικές διαδικασίες για την εξασφάλιση της ηγεσίας από τις πολιτικές ομάδες στην ΕΕ συνεχίζονται για την αλλαγή στις πολιτικές της Ένωσης, εντύπωση προκαλεί η δημοσιοποίηση από μέρους πολιτικών ηγετών για τον κίνδυνο προσπάθειας εξωγενών παραγόντων να επηρεάσουν τις Ευρωεκλογές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «μανιφέστο» που δημοσιοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron σε όλες τις εφημερίδες των 28 χωρών της ΕΕ, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ευρωπαϊκό μοντέλο στηρίζεται στην ελευθερία του ατόμου, την ποικιλότητα των απόψεων, την δημιουργία. Η πρώτη ελευθερία, την οποία εξασφαλίζει ο θεσμός της δημοκρατίας, είναι η ελεύθερη επιλογή των κυβερνώντων, κάθε φορά που σε μια ψηφοφορία ξένες δυνάμεις προσπαθούν να επηρεάσουν την ψήφο μας. Προτείνω τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας των Δημοκρατιών που θα παρέχει ευρωπαίους εμπειρογνώμονες σε κάθε κράτος μέλος για την προστασία των εκλογικών του διαδικασιών από τις κυβερνοεπιθέσεις  και την χειραγώγηση των συμπεριφορών. Στο πλαίσιο αυτού του πνεύματος ανεξαρτησίας, πρέπει επίσης να απαγορέψουμε τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων από ξένες δυνάμεις. Πρέπει να απαλλάξουμε το ίντερνετ, μέσα από ευρωπαϊκούς κανόνες, από κάθε ρητορική μίσους και βίας, γιατί ο σεβασμός του ατόμου είναι και η βάση του πολιτισμού αξιοπρέπειας που πρεσβεύουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Donald Tusk, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για κυβερνοεπιθέσεις και προσπάθεια χειραγώγησης των ευρωεκλογών μέσω της διακίνησης fake news κι ενίσχυσης της ακροδεξιάς αντιευρωπαϊκής ρητορικής.

Δεν είναι στο μακρινό παρελθόν οι κατηγορίες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για παρέμβαση στις εκλογές στις ΗΠΑ. Δεν είναι άλλωστε κρυφό οι προσπάθειες που έγιναν για χειραγώγηση της κοινής γνώμης στην Βόρεια Μακεδονία ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών. Μέσα σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών πάνω από 1000 ιστοσελίδες δημιουργήθηκαν στην Βόρεια Μακεδονία ενάντια στην Συμφωνία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό, σε μια εποχή που το διαδίκτυο και η ανεξέλεγκτη δημοσιοποίηση fake news διαμορφώνει την επιλογή των πολιτών στις αποφάσεις τους για την ανάδειξη των ηγετών τους.

Ναι η Ευρώπη κινδυνεύει. Ναι ο κόσμος που μέχρι τώρα ξέραμε κινδυνεύει μέσα από την χειραγώγηση της κοινής γνώμης με σύγχρονους τρόπους και αόρατους χειραγωγούς. Ναι είναι υποχρέωση μας να σταματήσουμε τον κίνδυνο και να ευαισθητοποιούμε απέναντι στην Δημοκρατία και την Ελευθερία που οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές./IBNA