Očekivane reakcije na pismo Pompea članovima Predsjedništva BiH

Očekivane reakcije na pismo Pompea članovima Predsjedništva BiH

Američki državni sekretar Mike Pompeo uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) kako bi ih ohrabrio da usvoje godišnji nacionalni program kao važan korak na putu zemlje ka članstvu u NATO. Ministri vanjskih poslova NATO-a nedavno su podržali reforme u BiH i napore za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP).

“Stvaranje i podnošenje programa Briselu neće predodrediti buduće članstvo BiH u NATO-u, već će uticati na transformaciju i modernizaciju vaših oružanih snaga. To će takođe poboljšati bezbednost zemlje i ojačati reformski proces kao deo aspiracija za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU,” naglasio je Pompeo u pismu.

On je dodao da je želja BiH da se pridruži Alijansi jasno izražena kroz njenu vanjsku politiku i da razumije zabrinutost unutar Predsjedništva da bi intenzivnija saradnja sa NATO mogla utjecati na odnose zemlje sa svojim susjedima.

Pompeo je istakao da Srbija ima značajan nivo saradnje sa Alijansom, uključujući i zajedničke vežbe za povećanje interoperabilnosti između njenih i NATO snaga. Nema razloga, kako je rekao u pismu, zašto i BiH ne bi trebala imati tako blisku saradnju sa NATO-om.

Reakcije članova Predsjedništva bile su onakve kakve su se očekivale – dvojica su pozdravili pismo i jedan je definitivno protiv bilo kakve bliže veze sa Alijansom. Nije teško pretpostaviti da Šefik Džaferović (Bošnjak) i Željko Komšić (Hrvat) žele da vode zemlju prema članstvu u NATO-u, a Milorad Dodik (Srbin) nije spreman da to odobri.

Džaferović je rekao da su stajališta izražena u pismu u skladu sa glavnim vanjskopolitičkim ciljevima BiH koji su potvrđeni ranijim odlukama Predsjedništva, Zakonom o odbrani i Državnom strategijom vanjske politike.

“Pozdravljam i stav državnog sekretara da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost, kao i izraženu želja Sjedinjenih Država za jačanje saradnje sa BiH, što je u interesu svih naroda i građana naše zemlje,” rekao je Džaferović.

Komšić je rekao da pismo treba posmatrati kao dodatni poticaj i pomoć SAD-a i NATO-a BiH da ojača svoje reformske aktivnosti u svim aspektima života.

“BiH i njene institucije su ranije izrazile svoju odlučnost da nastave proces evroatlantskih integracija kroz relevantne zakone i strategije, a mi ćemo insistirati da se taj proces nastavi. Jasno je da BiH pripada evropskoj porodici demokratskih i pluralističkih država okupljenih oko zajedničkih vrijednosti i interesa izraženih kroz institucije EU i NATO-a. Krajnje je vrijeme da zauzmemo svoje mjesto u ovoj porodici jer nema druge alternative,” rekao je Komšić u pisanoj izjavi medijima.

Dodik je naglasio da je stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i ne pristupanju bilo kakvom vojnom savezu definitivan. On je dodao da je zabrinutost SAD zbog situacije u BiH kontinuirana.

“Oni pokušavaju pronaći nešto za što će se uhvatiti, ali moraju se naviknuti na činjenicu da je naš stav u tom pogledu definitivan. Republika Srpska je za vojnu neutralnost i ne ulazi u bilo kakve vojne saveze,” rekao je Dodik lokalnim medijima.

On očekuje da će srpski predstavnici u Vijeću ministara i dalje zalažu za Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS-a. Svaka druga odluka, naglasio je on, bio bi protiv interesa RS i dovešće onoga ko se ponaša na taj način u položaj da krši odluke najviših organa RS.

“U svakom slučaju, neće biti novih odluka o ulasku u NATO, jer RS i Srbi ne mogu prihvatiti članstvo u alijansi iz razloga koje smo dali ranije, prvenstveno zato što nas je NATO bombardovao i zato štonam donijeli velike gubitke ljudi i imovine,” rekao je Dodik.

Aktiviranje MAP-a za BiH je jedna od najvećih tačaka neslaganja u državi u ovom trenutku. Komšić i Džaferović su ranije izjavili da neće glasati za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara dok se Dodik ne složi s aktivacijom MAP-a./IBNA