Obeležen dan dece obolele od raka

Obeležen dan dece obolele od raka

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se u više od 30 gradova širom Srbije. Sa manifestacija u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Vrnjačkoj Banji poslate su poruke podrške deci koja se leče od te bolesti, izvestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

U Knez Mihailovoj ulici u Beogradu održana je manifestacija pod sloganom “I ja se borim”. Prisustvovali su roditelji, prijatelji, volonteri, javne ličnosti, građani. Volonteri Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, koji su kao deca izlečeni od te bolesti, simbolično su u vazduh pustili srce podrške.

Tamara Klarić iz NURDOR-a rekla je da se oni bore za izgradnju roditeljske kuće u Beogradu, jer je glavni grad najveći dijagnostički i terapijski centar u Srbiji. “Često su to porodice koje nisu u materijalnoj mogućnosti da priušte smeštaj godinu dana, koliko traje lečenje”, ukazuje Klarićeva.

Najbolje se, kako ističe, može pomoći tako što će svi poslati SMS poruku na broj 1150. Cena je sto dinara i važi za sve mreže u Srbiji, dodala je Klarić.

I Niš je jedan od gradova u kojima NURDOR u centru grada obeležava Svetski dan dece obolele od raka.

Šta znači solidarnost u najtežim trenucima dobro znaju oni koji su kao deca pobedili rak, pa danas ne propuštaju akcije NURDOR-a i pomažu deci koja sada vode borbu protiv najteže bolesti.

“Znam koliko je značajna podrška i taj trenutak kad ih potapšete po ramenu i kažete idemo dalje, zato što je bitno ostati istrajan i vraćati osmeh na lice i kad je najteže”, kaže Dana Mitrovska, volonter NURDOR-a.

Na najsavremenije opremljenom dečjem hematoonkološkom odeljenju, izgrađenom u Nišu sredstvima koje je prikupio NURDOR, svi kreveti su popunjeni. Godišnje se na tom odeljenju otkrije između 25 i 30 novih onkoloških pacijenata.

“Kod nekih bolesti je jako dobar procenat izlečenja – kod leukemije 85 do 90 procenata ako se radi o nižim stepenima rizika, a kod drugih bolesti 70 odsto pa naviše. Dobri su procenti izlečenja kod tih pacijenata”, navodi Gordana Kostić, načelnica odeljenja dečje hematoonkologije.

Uz podršku lekara, sestara, psihologa i drugih roditelja, upravo su dobri procenti izlečenja ono što najviše daje snagu roditeljima u borbi za život deteta.

“Borba je mukotrpna i teška. Najveća podrška je videti dete koje je izlečeno i čuti priču roditelja deteta koje je izlečeno”, ističe Sandra Jovančić, majka izlečenog dečaka i aktivistkinja NURDOR-a.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, dok u svetu od raka svake godine oboli 160 hiljada dece, a maligne bolesti odnesu 90 hiljada dečjih života.