Novi Pristup za nove poslove

Novi Pristup za nove poslove

Između uglavnom loših vijesti iz Bosne i Hercegovine (BiH) ponekad se nađe i neka dobra ali je loše to što su za njihovu implementaciju, u najvećem broju slučajeva, zaslužne međunarodne organizacije.

Jedna od njih je i pilot projekat “NOVI PRISTUP – Jačanjem lokalne konkurentnosti radne snage do povećanja stope zaposlenosti”. U okviru projekta, trinaest nezaposlenih osoba sa područja opštine Bužim započelo je obuku stručnog osposobljavanja i prekvalifikacije za zanimanja zavarivač, zidar, tesar i polagač keramičkih pločica. Projekat finansira Evropska unija, a cilj mu je doprinijeti ekonomskom razvoju područja općine Bužim kroz sistemski pristup problemu nezaposlenosti.

U saopštenju Delegacije Evropske unije u BiH se ističe da su programi stručnog osposobljavanja i prekvalifikacije nezaposlenih osoba nastali kao rezultat ispitivanja potreba lokalnog tržišta rada u Bužimu, odnosno potreba lokalnih poslodavaca za radnom snagom određenog zanimanja.

Mirzet Zorić, jedan od polaznika programa prekvalifikacije za zanimanje zavarivač, smatra da će pohađanjem ove obuke značajno povećati svoje šanse za zaposlenjem i poziciju na tržištu rada, budući da ne postoji dovoljan broj kvalifikovanih osoba s takvim zanimanjem.

Stručno osposobljavanje nezaposlenih osoba obaviće Centar za stručno osposobljavanje i edukaciju u Bihaću, organizaciona jedinica u JU Služba za zapošljavanje USK, dok će program prekvalifikacije obaviti Centar za obrazovanje odraslih – Gračanica.

Pilot projekat „NOVI PRISTUP“ implementira nevladina organizacija Udruženje Nova sigurnosna inicijativa iz Sarajeva, a partneri su Općina Bužim, JU Služba za zapošljavanje USK – općinski Biro rada Bužim, JU Mješovita srednja škola „Hasan Musić“, Centar za obrazovanje odraslih – Gračanica te Širbegović Inženjering.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bužim jedno je od 19 uspostavljenih lokalnih partnerstava za zapošljavanje u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg Evropska unija finansira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO)./IBNA