Novi napadi na srpskog “Regana”

Novi napadi na srpskog “Regana”

Vladajuća stranka Srbije i mediji koji su joj bliski nastavili su napade na glumca Sergeja Trifunovića koji je pre nekoliko dana izabran za novog predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG).

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Vranju “čestitao” je PSG-u, kako je naveo, “izbor predsednika narkomana”, dok je provladin tabloid Srpski telegraf na današnjoj naslovnoj strani objavio da “Sergej ismeva teško bolesne”.

Trifunović je za predsednika PSG izabran pošto je donedavni predsednik tog pokreta Saša Janković podneo ostavku. Janković i jedan broj članova PSG napustili su organizaciju posle izbora Trifunovića.

Trifunović je izložen medijskim napadima i pritiscima vlasti čiji je kritičar.   Kriminalistička policija je prošle godine pretraživala prostorije fondacije Podrži život za lečenje bolesne dece, osnovane na Trifunovićevu inicijativu, zbog navodnih malverzacija.

U intervjuu za N1 Trifunović je u utorak rekao da je cilj njegovog ulaska u politiku ujedinjenje cele opozicije. “Tražili ste nove ljude, evo, tu sam”.

Na pitanje zašto on kao glumac ulazi u politiku, Trifunović je rekao da “ne postoji fakultet za političare”. “Gde se nalazi fakultet za političare, osim eto možda FPN (Fakultet političkih nauka)? Primetiću da Aleksandar Vučić nije završio fakultet za političare, već Pravni fakultet i nije radio jedan dan u struci. Tadić je završio psihologiju, Ronald Regan, moj kolega, i to prilično loš kolega, bio je predsednik SAD u dva mandata… Tako da ja ne znam šta je fakultet za političare”, rekao je Trifunović.

“Očigledno da politika nije struka”, zaključio je on.

“I čujem neke zamerke tipa – on je glumac, neka se bavi glumom, a nama ostavi politiku…Politika ne pripada samo njima”, rekao je Trifunović.

Govoreći o odnosu PSG-a, Saveza za Srbiju i ljudi koji vode proteste koji se svake subote održavaju u Beogradu, ali i u drugim gradovima u Srbiji, Trifunović kaže da se “već nakon ostavke Saše Jankovića, PSG pridružio protestima”. Na pitanje kako vidi proteste u Srbiji, rekao je da ih doživljava kao stvaranje kritičke javnosti.

“I Branislav Trifunović isto priča, on je taj koji je naterao ove da naprave ugovor sa narodom. S tim što taj ugovor treba da se napravi temeljno, jer nemamo više prava na grešku, ne smemo da dozvolimo više bilo kakvu grešku”, rekao je i dodao da će i on učestvovati u “stvaranju tog ugovora”.

Branislav Trifunović, Sergejev brat i takođe glumac, jedan je od predvodnika protesta u Beogradu koji se održavaju od početka decembra./IBNA