Novi igrač na nebu u BiH

Novi igrač na nebu u BiH

Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) izdala je certifikat vazdušnog operatera (AOC) novoj BiH kompaniji FlyBosnia, koja je ovlaštena za obavljanje komercijalnih vazdušnih operacija, potvrdila je kompanija u saopštenju za javnost.

“Ovo je završna faza u procesu odobravanja koja omogućava FlyBosnia da počne letjeti. Ovo je veoma značajna prekretnica za FlyBosnia, ali i za ljude i državu Bosnu i Hercegovinu. To je rezultat višemjesečnog napornog rada i posvećenosti cijelog tima u FlyBosnia i u ime dioničara, mogu čestitati i zahvaliti svakom članu FlyBosnia tima na njihovim naporima da ostvare san FlyBosnie,” rekao je direktor kompanije FlyBosnia, Chris Gabriel.

On je naglasio da će u narednim nedeljama FlyBosnia tim pregledati brojne primljene charter zahtjeve i uključiti redovne letove u plan termina, tako da se mogu prijaviti za mjesta polijetanja i slijetanja na odgovarajućim aerodromima.

“Nakon što naš raspored potvrđen bude potvrđen, web stranica FlyBosnia i mreža agenata će se pokrenuti i omogućti našim klijentima da osjete Evropu, Bliski Istok i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine putem pristupačnih direktnih letova kompanijom FlyBosnia. Radujemo se pokretanju komercijalnih operacija FlyBosnia i kao nosiocu izbora u povezivanju BiH dijaspore sa njihovim porodicama kod kuće u Bosni i Hercegovini,” naglasio je Gabriel.

On se zahvalio članovima kompanije, timu Sarajevskog aerodroma i regulatornim tijelima u Bosni i Hercegovini na pomoći u pružanju podrške FlyBosnia za postizanje statusa AOC.

Nezvanično, prvi komercijalni let se očekuje krajem januara. Kompanija je ranije najavila da će, nakon dobijanja dozvole, uspostaviti avio-linije iz Sarajeva za London i Rijad. Ostali planovi uključuju rute za Džedu, Frankfurt, Štokholm i Amsterdam.

Prvi avion kompanije, Airbus A319, sletio je u Sarajevo nakon probnog leta u Bugarskoj. Tokom decembra, posade su izvršile nekoliko probnih letova za Međunarodni aerodrom Banja Luka. FlyBosina je planirala da počne sa radom prošlog ljeta, ali je proces dobijanja licence bio duži nego što su očekivali.

Osnivači FlyBosnije su predstavnik i direktor grupe Al Shiddi, Nudžejma Skenderović i Sulaiman Abdullah Al Shiddi koji je ujedno i jedan od najvećih investitora iz Saudijske Arabije u BiH. Saudijski konglomerat opisao je FlyBosnia kao novu, mladu i dinamičnu avio kompaniju koja će nastojati da pruži uzbudljive i sigurne letove prema najvišim standardima usluge.

Bosna i Hercegovina, nakon pada nacionalne aviokompanije AirBosnia, nije imala prevoznika pod svojom zastavom. Grupa Al Shiddi je odlučila da zauzme to mjesto i, gledajući povećanje broja putnika na svim aerodromima u BiH, ima šansu da ostvari značajan uspjeh u zavisnosti od destinacija koje će ponuditi korisnicima./IBNA