Novi američki ambasador stigao u BiH

Novi američki ambasador stigao u BiH

Američki diplomata, Eric Nelson, stigao je u Bosnu i Hercegovinu i predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kao novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država.

“Radujem se što ću ovdje voditi rad svoje vlade kako bi unaprijedio prosperitet, sigurnost i poštovanje vladavine prava u korist svih građana Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države nastavljaju da garantuju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Jedva čekam da pomognemo vama i vašim kolegama u Predsjedništvu da postignete napredak prema proglašenim ciljevima vaše zemlje da postanete partneri u NATO-u i Evropskoj uniji,” naglasio je ambasador Nelson tokom ceremonije.

Milorad Dodik, tokom sastanka s novim američkim ambasadorom, otvoreno se usprotivio članstvu u NATO-u.

„Mi smo posvećeni saradnji sa NATO-om i imamo određene aranžmane kroz program Partnerstvo za mir i individualnu saradnju. Naši vojnici učestvuju u raznim misijama unutar NATO-a, ali želim da vam kažem da u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus o pristupanju NATO-u “, rekao je Dodik dodajući da, s druge strane, postoji puni konsenzus o integraciji u Evropsku uniju.

„Želimo vašu pomoć. Mi smo posvećeni evropskim integracijama,” dodao je on.

Predsjedavajući Predsjedništva je također rekao da BiH cijeni ulogu SAD u okončanju rata iz devedesetih, kao i njegovu ulogu u uspostavljanju mira i stabilizacije u Bosni.

Ambasador Nelson planira da u bliskoj budućnosti bude domaćin konferencije za novinare kako bi istakao ključne prioritete američke vlade za njegov mandat u Bosni i Hercegovini. On je ranije bio zamjenik izvršnog sekretara i direktor Izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata koji je vodio timove koji direktno pomažu državnom sekretaru i glavnim službenicima Stejt departmenta i njihovim osobljem.

Nelson je naslijedio Maureen Cormack na poziciji ambasadora u BiH. Ona je služila u periodu kada je Dodik bio predsjednik RS-a i njihovi odnosi su bili u najmanju ruku diskutabilni. Dodik je u tom periodu često govorio o “raspadu BiH” i nezavisnosti Republike Srpske. Američka administracija nije prihvatila takvo ponašanje i stavila je Dodika na “crnu listu” nametnuvši mu sankcije. On se nadao da će nova američka administracija, nakon izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD-a, ukinuti sankcije i opozvati Cormack sa položaja ambasadora, ali to nije bio slučaj.

Zbog toga je ceremonija u zgradi Predsjedništva BiH bila pomalo neobična jer je novi američki ambasador Nelson predao akreditive osobi koja je pod sankcijama – koje je nametnula njegova zemlja.