Nova otkrića o polju gasa na Kipru

Nova otkrića o polju gasa na Kipru

Prema informacijama koje je objavio list “Phileleftheros”, polje prirodnog gasa otkriveno u polju “Glafkos” u okviru Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) Republike Kipra je posebno kvalitetno i može izaći na tržište.

Za sada, tehničke karakteristike ovog polja ukazuju na postojanje sličnih polja u širem području, dok otkriće samo jednog važnog resursa u nadležnosti Republike Kipar označava početak perioda intenzivnih procesa za Nikoziju, sa pozitivnim uticajem na ekonomiju Kipra.

U međuvremenu, postojanje značajnih rezervi osigurava da ExxonMobil i Katar Petroleum ostanu na Kipru i u kiparskoj EEZ-u naredne dve decenije, kako bi komercijalno iskoristili ovu lokaciju i sproveli dalja istraživanja.

U slučaju da se potvrdi da Glafkos raspolaže značajnijim količinama prirodnog gasa, otvoriće se put do LNG terminala na Kipru, koji će prihvatiti sve količine prirodnog gasa proizvedenog unutar kiparske EEZ-a ali i iz manjih depozita.

Međutim, prema pisanju lista “Phileleftheros”, gasno polje u “Glafkos” slično je geološkoj formaciji polju “Zor” u Egiptu, ali se razlikuje po tome što se nalazi na znatno manjoj dubini mora.

Zvanična saopštenja kiparskog Ministarstva energetike i konzorcijuma ExxonMobil – Katar Petroleum se očekuju, prema listu “Phileleftheros”, sredinom naredne sedmice, dok se procena nalaza u gasnom polju, Blok 10, kao i prikupljanje podataka za određivanje narednih akcija mašine za bušenje Stena Icemax očekuje se u narednih nekoliko dana ./IBNA