Nova demokratija objavljuje imena još 12 kandidata na evropskim izborima u maju

Nova demokratija objavljuje imena još 12 kandidata na evropskim izborima u maju

Nova demokratija objavljuje imena još 12 kandidata na evropskim izborima u maju.

Najnovija grupa kandidata čija će imena biti objavljena uključuje iskusne političare, ljude sa znanjem o evropskim poslovima, kao i profesionalce sa jakim iskustvom u poslovanju, javnoj upravi i drugim sektorima.

Na listi su gradonačelnik Samosa Michalis Angelopoulos, advokat Iannis Androulakis, funkcioner Evropske komisije Nikos Janis, bivši poslanik Manolis Mavromatis, bivši gradonačelnik Pireja i zamenik ministra Vasilis Michaloliakos, bivši član Evropskog parlamenta Niki Cavela i generalni direktor kompanije KSRTC Giorgos Xyradakis.

Stranka će u narednim danima objaviti konačnih 8 kandidata za svoju evropsku izbornu ulaznicu – koju predvodi bivši predsednik stranke Vangelis Meimarakis. Takođe je saopšteno da će se sadašnji poslanici Eliza Vosemberg, Teodoris Zagorakis, Manolis Kefalojanis i Đorđo Kircos kandidovati za reizbor. Poslanici Anna Michele Asimakopoulou i Katerina Markou će takođe biti kandidati za članove EP sa ND.

Izvori sugerišu da je lider stranke Nova demokratij Kiriacos Mitsotakis odlučan da favorizuje manje poznate kandidate sa jakim biografijama, po zaslugama, nad poznatim pojedincima sa slabijim akreditivima. Međutim, unutar partije postoje neke nedoumice oko konkretnih izabranih imena. Mnogi od onih koji se nadaju da će biti izabrani prvi put su na listi, a to najavljuje i promene.

Kritičari kažu da neki poslanici u Evropskom parlamentu „nemaju veze sa strankom i nemaju jasan ideološki pogled“, dok drugi izgleda da su „izgubili poverenje partijske baze“.

Velika većina političkih partija još nije zvanično objavila svoje evropske izborne liste. Samo je Nova demokratija do sada dala zvanične najave. Smatra se da stranke odugovlače sa objavljivanjem svojih listi zbog neizvesnosti oko načina na koji će se vršiti izbori (tj. ako bi se sistem liste koristio umesto individualne selekcije kandidata) ./ IBNA