Njemačka donirala skoro 500 000 evra u opremi za Graničnu policiju BiH

Njemačka donirala skoro 500 000 evra u opremi za Graničnu policiju BiH

U sjeni inauguracije Predsjedništva BiH u utorak, Granična policija BiH dobila je od Vlade Njemačke jednu od najznačajnijih donacija, vrijednu skoro pola miliona evra. Donirana oprema će, kako je rečeno na ceremoniji potpisivanja, poboljšati zaštitu BiH granice u pokušaju sprečavanja ilegalnih migracija preko državne teritorije.

Savezno ministarstvo za unutrašnje poslove, izgradnju i zajednicu SR Njemačke Graničnoj policiji BiH doniralo je šest ATV vozila (kvadova), 10 patrolnih čamaca, 3.000 NIK testova i po 11 termovizijskih kamera i drugih uređaja za noćno osmatranje. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić i ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann 20.11.2018. godine, u Glavom uredu GPBiH, potpisali su Protokol o primopredaji donacije specijalističke opreme u vrijednosti oko 458.000 eura.

Galić se posebno zahvalio ambasadorici Hohmann i Saveznom ministarstvu za unutrašnje poslove, izgradnju i zajednicu SR Njemačke na jednoj u nizu donacija neophodnih za operativno jačanje u nadzoru granice.

“Obzirom na složeno stanje na granici i problem s ilegalnim migrantima mogu reći da savremena oprema djelimično može nadomjestiti evidentan kadrovski manjak Granične policije BiH. Veoma je bitna činjenica da Savezno ministarstvo prati naše djelovanje na granici, ima razumijevanja za naše potrebe i sukladno tome i donira opremu kojom možemo pokazati konkretne rezultate na terenu,” rekao je Galić.

Ambasadorica Hohmann istakla je da se zbog pritiska i situacije s ilegalnim migrantima divi pripadnicima GPBiH koji svakodnevno čine sve da zaštite granicu.

“Današnja donacija je najkonkretniji oblik saradnje Saveznog ministarstva za unutrašnje poslove, izgradnju i zajednicu SP Njemačke i GPBiH. Riječ je o najznačajnijoj donaciji u prethodne dvije godine, koliko sam ambasador SR Njemačke u BiH, ali mi ovim najavljujemo i nastavak podrške. Kao i u dosadašnjem periodu spremni smo biti partneri Graničnoj policiji BiH u brojnim izazovima koji su pred ovom policijskom agencijom, te rješavanju svih problema s kojima se susreću policijski službenici,” izjavila je Hohmann.

U saopštenju za javnost Granične policije BiH se naglašava da je od osnivanja GPBiH Vlada Savezne Republike Njemačke podržala ovu policijsku agenciju brojnim obukama i donacijama specijalističke opreme vrijednosti oko 7,6 miliona konvertibilnih maraka. Za 2019. godinu najavljene su donacije specijalističke opreme za rad policijskih službenika na aerodromima./IBNA