Nema znakova dijaloga u Albaniji, međunarodna zajednica intenzivira napore

Nema znakova dijaloga u Albaniji, međunarodna zajednica intenzivira napore

Posle Evropske unije, izgleda da i SAD nastoje da se uključe u pronalaženje rešenja u nedavnoj otežanoj političkoj situaciji u Albaniji. Američki funkcioneri se sastaju sa liderima opozicije

 

Dok političke strane u zemlji ne daju nikakve znakove volje za početak dijaloga kako bi rešile političku krizu u zemlji, međunarodna zajednica je odlučila da intenzivira aktivnosti. Ovog puta, američki funkcioneri intenziviraju napore oko pronalaska mogućeg rešenja situacije nakon što se Evropska unija nedavno akrivno angažovala na ovom problemu. Pre nedelju dana, EU je u Tiranu poslala delegaciju od šest evropskih poslanika, koji su izdali saopštenje o političkim događajima u Albaniji. Juče je predstavnik SAD u Tirani održao sastanke sa dvojicom lidera albanske opozicije.

Tako se američki ambasador u Tirani, Leila Moses-Ones, prvo sastala sa liderom Demokratske stranke, Lulzimom Bašom. Ovaj sastanak održan je dan nakon što je opozicija održala protest ispred parlamenta i izjave da se protesti neće zaustaviti. Nakon toga, ambasadorka se sastala i sa predsednicom Socijalističkog pokreta za integraciju Monikom Kriemadhi. Smatra se da su ovi sastanci trajali više od sat vremena, a u fokusu bili su nedavni politički događaji u zemlji.

Politička kriza koja je zahvatila zemlju odrazila se i na strane medije, dok su brojni zvaničnici EU dali izjave u vezi sa situacijom u Albaniji.

Ne treba zaboraviti izjavu američke ambasade u Tirani nakon odluke opozicije da bojkotuje parlament.

„Za zdravu demokratiju potrebna je opozicija koja konstruktivno funkcioniše unutar ustavnih institucija. Pretnje Demokratske stranke, Socijalističkog pokreta za integraciju i drugih opozicionih stranaka vraćanjem mandata u parlamentu potkopavaju osnovna načela demokratije i potkopavaju važan napredak koji je Albanija postigla u oblasti vladavine prava i odgovornog upravljanja. Sjedinjene Države pozivaju sve poslanike da se uzdignu iznad političke borbe, odbace pozive da odustanu od svojih mandata i odbrane ideale i principe koji su ključni za svaku živu demokratiju. Ako ne uspete da obavite svoj posao, razočaraćete ljude kojima ste privilegovani da služite“ bio je stav američke ambasade u Tirani.