Neće biti razgovora dok se ne ukinu tarife za uvoz iz Srbije, kaže šef diplomatije EU

Neće biti razgovora dok se ne ukinu tarife za uvoz iz Srbije, kaže šef diplomatije EU

Šefica za spoljnu politiku EU, Federica Mogerini, izjavila je u ponedeljak da neće sazvati novu rundu razgovora između Prištine i Beograda dok vlasti na Kosovu ne ukinu tarife nametnute na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Mogherini je ovo pitanje komentarisala na konferenciji za novinare u Briselu, tokom koje je rekla da je spremna da drži razgovore nedelju dana ili celi mesec kako bi Priština i Beograd postigli dogovor.

Međutim, kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je u ponedjeljak tokom posete rodnom mjestu, Glođan, na zapadnom Kosovu, da tarife neće biti ukinute.

“Ove tarife neće biti ukinute sve dok sam ja na čelu ove vlade”, rekao je Haradinaj.

Premijer Haradinaj je rekao da bilo koji eventualni dogovor sa Srbijom ne može uticati na pitanje granica.

Odnosi između premijera Hardinaja i vladajućih koalicionih partnera i dalje su zategnuti zbog različitih stavova u vezi tarifa koje su uvedene Srbiji.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli rekao je da vlada može pasti ako se odnosi sa SAD nađu u opasnosti. U međuvremenu, američke vlasti zatražile su od vlasti na Kosovu da suspenduju tarife i nastave dijalog.

S druge strane, Demokratski savez Kosova u opoziciji zahtevao je formiranje široke vlade ili održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Šef parlamentarne grupe ove stranke Avdullah Hoti rekao je da vladajuća koalicija u Prištini nema legitimitet i političku moć da nastavi dijalog sa Srbijom. / ibna /