Navodno je kod Kipra pronađeno “ogromno” gasno polje

Navodno je kod Kipra pronađeno “ogromno” gasno polje

Prema kiparskim medijima američka kompanija ExxonMobil sprema se da objavi da je na parceli 10 Ekskluzivne ekonomske zone Kipra pronađeno ogromno polje zemnog gasa.

Pored toga, prema izveštaju kiparske novinske grupe SigmaLive, očekuje se da će američka kompanija sledeće sedmice objaviti rezultate svog dosadašnjeg poslovanja na teritoriji koja je u pomorskoj nadležnosti Nikozije.

Prema istom izvoru, ova vest je objavljena od strane kiparskog visokog funkcionera na marginama konferencije EGIPS 2019 održane u Kairu.

Konkretno, ovaj izvor, koji želi ostati anoniman, rekao je da “to nije polje veliko kao polje prirodnog gasa Zohr u Egiptu, ali sadrži slične zalihe.”

Da bi se najbolje iskoristile perspektive energetskog sektora, Kipar je od 11. do 13. februara učestvovao na međunarodnoj privrednoj manifestaciji “Egipatski naftni sajam (EGIPS 2019)”, na inicijativu Agencija za promociju kiparskih investicija (Invest Kipar) i Kiparske kompanija za naftu i gas (CHC).

Odluka da Kipar učestvuje na sajmu donesena je u kontekstu zajedničkih napora za promovisanje geostrateške uloge zemlje u energetskim aktivnostima šireg regiona istočnog Mediterana.

Međunarodna izložba “Egipt Petroleum Show” je jedna od najvažnijih regionalnih manifestacija, koja ugošćuje preko 20.000 učesnika i 500 kompanija.

Turska, prema članku novinske agencije Bloomberg, “reaguje” demonstracijom vojne moći, jer se mornarica ove zemlje priprema za nastavak najveće vežbe u svojoj istoriji. Očekuje se da fregate i razarači tokom vežbe “Plava domovina”, koja počinje 27. februara i završava se 8. marta, uđu u Crno more, Egej i Mediteran.