Najavljene nove demonstracije u Banja Luci

Najavljene nove demonstracije u Banja Luci

Nakon noći u pritvoru, Davor Dragičević, otac brutalno ubijenog Davida Dragičevića, pušten je na slobodu, ali je najavio da njegova borba za istinu o smrti svog sina „nije gotova“ i da će on i članovi grupe „Pravda za Davida“ ići „do kraja“.

“Ja ću biti ponovo na trgu danas u isto vrijeme kao i prije. Nikada neću prepustiti slučaj svoga djeteta kriminalcima i ubicama. Ja sam fizički dobar, u glavi (mentalno) još bolje i ne mogu ništa učiniti da mi naude, ” rekao je Dragičević.

Suzana Radanović, Davidova majka, također je pozvala građane na mirna i dostojanstvena okupljanja, ali je upozorila da postoje ubačeni provokatori koji žele isprovocirati nasilje. Ona je dodala da je, prema njenim informacijama, policija spremna da pretjerano reaguje pa i tuče građane okupljene na mirnim demonstracijama.

Grupa „Pravda za Davida“ je u saopštenju za štampu rekla da je hapšenje i pritvaranje njihovih pripadnika dio represije koja se čini nad njima u dužem vremenskom periodu.

“Uklanjanje svih predmeta koje su predstavljale svetost i sjećanje na Davida, ogromnu koncentraciju specijalnih policijskih snaga na ulicama Banje Luke, imalo je samo jedan cilj, a to je izazvati pobunu među ljudima i prisiliti ih da čine incidente te napadaju policiju,” navodi se u saopštenju za štampu.

Ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, jedan od onih koje Davor Dragičević smatra saučesnikom u slučaju ubistva njegovog sina Davida, na konferenciji za novinare je rekao da policijske snage nisu koristile prekomjernu silu protiv građana okupljenih u utorak uveče u centru Banja Luke.

“U Banja Luci su devet mjeseci održavani skupovi. Ovi događaji su bili nezakoniti i bez dozvola, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova ih nije htjelo spriječiti jer su bili mirni i dostojanstveni. Sve se to promijenilo u proteklih nekoliko mjeseci,” rekao je Lukač.

On je naglasio da su pojedini političari koristili ” Pravda za Davida ” na morbidan način da ostvare svoje političkeciljeve.

“Protesti na trgu u utorak su bili mirni dok se opozicioni političari na čelu sa Branislavom Borenovićem, Adamom Šukalom i Draškom Stanivukovićem nisu pojavili i počeli napadati zvaničnike Republike Srpske i policije,” kazao je Lukač.

On je dodao da su “Pravdu za Davida” zloupotrijebile i osobe poznate policiji kao počinioci krivičnih djela.

Lukač je dodao da će policija zabraniti daljnja okupljanja i proteste, ukoliko organizatori ne dobiju važeću dozvolu za taj događaj.

Mnogi političari komentirali su događaje u Banja Luci i policijske akcije, ali je zanimljivo da su članovi Predsjedništva BiH imali suprotna mišljenja. Srpski član, i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je da nije zadovoljan dugotrajnim aktivnostima u ovom predmetu, ali da policijske snage nisu prekršile zakon tokom demonstracija u Banja Luci. Bošnjački član Predsjedništva, Šefik Džaferović, rekao je da je “slučaj Dragičević” praćen brojnim kontroverzama od samog početka.

“Sve dok postoje ove kontroverze i dok se ne daju odgovori na sva pitanja, po mom dubokom uvjerenju, nije legitimno koristiti policiju protiv demonstranata koji nisu nasilni i koji se ne miješaju u normalne živote drugih ljudi,” rekao je Džaferović .

Najoštrija reakcija došla hrvatskog član Predsjedništva, Željka Komšića, koji je rekao da nije iznenađen sa događajima u Banja Luci, jer je policija Republike Srpske bila uključena i u genocid u Srebrenici.

“Pitanje reforme policijskih agencija u BiH treba biti obnovljeno i one moraju biti u službi građana, ali ne i političkih stranaka i neodgovornih osoba,” kazao je Komšić./IBNA