MMF poziva Atinu da ostane na tragu reformi

MMF poziva Atinu da ostane na tragu reformi

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je u sredu grčku vladu da nastavi sa reformama i reši sva nerešena pitanja – uključujući upravljanje lošim kreditima – kako je dogovoreno s međunarodnim kreditorima kao deo revizije nakon spašavanja.

Odbor MMF-a, koji se sastao u sredu, takođe je svestan napora koji je podneo grčki narod tokom kriznih godina. Fond se fokusirao na svoj prvi izveštaj o grčkoj ekonomiji u eri nakon finansijskog spasavanja. Prema informacijama, generalni direktor nije bio prisutan na sastanku.

Izvori ukazuju na to da je „zdravlje“ grčkog bankarskog sistema bilo na vrhu dnevnog reda. Ponovo su istaknute razlike u pristupu evrozoni, a Fond je ponovio potrebu za pažljivijim razmatranjem grčke politike.

Sastanak je održan uoči sastanka Evrogrupe 11. marta, na kojem će se odlučiti da li će Grčkoj biti odobrena sledeća tranša iz fondova nakon finansijskog spašavanja.

Ranije ove sedmice, Grčka je izdala svoju prvu desetogodišnju emisiju obveznica od dužničke krize prije devet godina, što je viđeno kao glas poverenja na tržišta. Prikupljeno je 2,5 milijardi evra od prodaje, koja je privukla ponude u vrednosti od 11,8 milijardi evra. Predviđena kamata je 3,90%.

Prema izveštaju agencije Reuters, Ciprasova administracija ima cilj da prikupi do sedam milijardi eura od tržišta duga ove godine. Međutim, investitori će pažljivo pratiti bilo kakve znakove povlačenja iz reformskih obaveza ili fiskalnog „klizanja“ uoči izbora, dodala je novinska agencija.

Najzad, lokalni mediji su u sredu sugerirali da Atina planira da iskoristi prikupljena sredstva za prevremenu otplatu duga prema MMF-u./IBNA