Migranti se suočavaju sa zimskim uslovima u BiH

Migranti se suočavaju sa zimskim uslovima u BiH

Na području Policijske Uprave u Bijeljini u oktobru je pronađeno 232 ilegalnih imigranata, što je  manje nego u prethodnom mjesecu. Međutim, Željko Ćosić, šef policije u Bijeljini, rekao je medijima da ovaj trend smanjenja nije dovoljan i ovaj problem i dalje predstavlja prijetnju za Republiku Srpsku i BiH.

“Očekivali smo da će broj ilegalnih imigranata biti mnogo manji, a i da u decembru neće biti ilegalnih prelaza bar preko rijeka Drina i Sava, osim možda pokušaja ilegalnih prelaza preko kopnene granice,” rekao je Ćosić na konferenciji za novinare .

Broj ilegalnih migranata na bijeljinskom području je značajno smanjen u odnosu na avgust, kada je na području Bijeljine bilo više od 600. Hladno vrijeme nije smanjilo broj ilegalnih graničnih prelaza, kako su očekivale vlasti BiH. Na nedavnoj sjednici, Vijeće ministara BiH zaključilo je da je u ovoj godini došlo blizu 23 000 ilegalnih migranata, ali niko ne zna koliko od njih je napustilo BiH preko granice sa Hrvatskom. Od ukupnog broja onih koji su i dalje u BiH, veliki broj njih živi u nehumanim uslovima, na otvorenom ili, ako imaju sreće, pod šatorima.

U medijima se navodi da je najteža situacija u logoru Trnovi, u blizini Velike Kladuše, gdje oko 350 njih živi pod šatorima. Prvi snijeg i kiša onemogućili su normalne uslove života. Migranti sa decom čekaju da vide “otvorenu šansu” da pređu granicu, ali, kako je Hrvatska pojačala graničnu kontrolu, izgleda da je to nemoguće. Situacija nije bolja na teritoriji opštine Ključ, gdje ih većina čeka da ode u neko mjesto u Velikoj Kladuši ili Bihaću.

“Ovo više nije migrantska kriza, već se pretvara u nehumanu katastrofu. Mi gledamo nehumane patnje ovih već oslabljenih ljudi. 64 od njih bukvalno je spavalo u vodi.Crveni krst redovno izvještava o ovim i sličnim problemima, ali mi nemamo rešenja za ove njih,” kaže se u saopštenju za javnost Crvenog krsta Ključa.

Istovremeno, Međunarodna organizacija za migracije objavila je da je  Vlada Velike Britanije izdvojila više od milion KM (500.000 evra) za podršku zajednicama i vlastima u Unsko-sanskom kantonu u kojoj se nalaze migranti i izbjeglice. Projekat ‘Inicijativa socijalne kohezije Unsko-sanskog kantona’ realizovaće se od novembra do kraja marta.

“Projekat će podržati napore lokalnih vlasti da osiguraju poboljšanu isporuku javnih dobara i usluga, kako migrantima tako i lokalnom stanovništvu u Unsko-sanskom kantonu. Projekat će takođe podržati reparaciju i revitalizaciju javnih prostora, kao što su Gradski park Bihać i Partizansko spomen-groblje u Borićima,” naglasio je IOM.

Projekat dalje ima za cilj poboljšanje sigurnosti podstičući instalaciju javnog osvetljenja na ulicama u lokalnim zajednicama duž hrvatske granice čiji su posjeti migranti i izbjeglice. Projekat će, takođe, pojačati javne servise za prikupljanje smeća kroz doniranje kamiona za odvoz smeća Gradu Bihaća i opštini Cazin i obezbjeđivanje i montiranje malih kanti za smeće zajedno sa dodatnim većim kontejnerima za sakupljanje smeća u čitavom centru Bihaća./IBNA