Macron stigao u Predsedničku palatu na sastanak sa Anastasiadesom

Macron stigao u Predsedničku palatu na sastanak sa Anastasiadesom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je danas popodne u predsedničku palatu u Nikoziji gde će održati zvanične konsultacije s predsednikom Kipra, Nicosom Anastasiadesom.

U fokusu sastanka će biti energetska pitanja i saradnja u oblasti bezbednosti. Predsednici će takođe razgovarati o drugim bilateralnim temama, kao i o kiparskom problemu. Pored toga, Kipar će tražiti podršku Francuske u pogledu odluke iz oktobra o sedištu Evropske uprave za rad.

Prema izvorima CNA, zvanični sastanak predsjednika Kipra Nicosa Anastasiadesa i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona odvija se u okviru tekućih kontakata između dviju zemalja, kako na nivou dva predsednika tako i na ministarskom nivou.

Konstatovano je da se pregovori između dvije države već neko vrijeme odvijaju. Dve strane rade na bližoj saradnji i mogućim sporazumima o energetici i bezbednosti.

Na sastanku su prisutni, u ime Kipra, ministar inostranih poslova Nikos Christodoulides, ministar energetike Iiorgos Lakkotripis, ministar odbrane Savvas Aggelides i portparol vlade Prodromos Prodromou, dok je francuski ministar u pratnji delegacije predsedništva.

Posle sastanka, dva predsednika će otići u konferencijski centar Filokenia da učestvuju na 5. Samitu zemalja juga Evropske Unije koji će početi kasnije popodne u Nikoziji. Na samitu će se razgovarati o glavnim izazovima sa kojima se EU trenutno suočava, kao što su migracija, Brexit, energetska sigurnost, višegodišnji finansijski okvir 2021-2027, razvoj u eurozoni i klimatske promjene.

Razgovarat će se i o regionalnim pitanjima, među kojima i kiparski problem o kojem će predsjednik Republike Nicos Anastasiades obavestiti ostale lidere Francuske, Italije, Španjolske, Grčke, Portugala i Malte. Zajednička deklaracija će biti izdata nakon Samita. / IBNA