Lokalni front predvodio šetnju za Olivera

Lokalni front predvodio šetnju za Olivera

U Beogradu je sinoć održana protestna šetnja povodom godišnjice ubistva lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića s koje je zatraženo da se pronađu ubice i nalogodavci.

“Šetaćemo u tišini, jer svi hoćemo odgovor na pitanje ko je izgovorio “smaknite ga” “, rekao je glumac Branislav Trifunović na početku šetnje u kojoj je, prema procenama, učestvovalo više desetina hiljada ljudi. Na transparentu na čelu kolone bile su ispisane Ivanovićeve reči “Nas je ipak više”.

Među onima koji su šetali bili su neki od članova Ivanovićeve porodice, kao i predstavnici opozicionih političkih stranaka, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Pavle Grbović, Saša Radulović. Tokom šetnje nije bilo incidenata, a nije bilo vidljivo prisustvo policije u uniformama.

Kolonu su predvodili predstavnici Lokalnog fronta, građanskog pokreta iz Kraljeva, koji su od 12. januara pešačili do Beograda. Prešli su ukupno 167 kilometara.

Ranije u sredu sveće za Olivera Ivanovića upalili su, u društvu njegove supruge Milene Ivanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Upitan na konferenciji za novinare ko je odgovoran za svojevremeno emitovane spotove, pored ostalog i na državnoj TV Most, u kojima je Oliver Ivanović nazivan lopovom i izdajnikom, Marko Đurić je odgovorio da je sada vreme za pijetet, a ne za politiku.

Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, izjavio je da se atentat koji se dogodio pre godinu dana sve više zloupotrebljava u političke svrhe./IBNA