Lideri opozicije “masoni”, “kriminalci” i “psihički bolesni”

Lideri opozicije “masoni”, “kriminalci” i “psihički bolesni”

Dok su članovi parlamenta iz opozicionih stranaka nastavili bojkot zakonodavne institucije, njihove kolege iz Srpske napredne stranke (SNS) na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i predstavnici zakonodavaca iz drugih vladajućih stranaka kritikovali su prethodne vlade i vređali protivnike.

Marijan Rističević (foto), poslanik Narodne seljačke stranke (NSS), koja je manji partner vladine koalicije, zatražio je pokretanje istrage protiv bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa zbog navodnih nedela. Đilas je sada lider Saveza za Srbiju (SZS), krovne opozicione grupe koja podržava tekuće proteste širom Srbije.

Rističević je takođe rekao da bi parlament trebalo da istraži bogatstvo Zorana Živkovića, bivšeg premijera. Sugerisao je da je Živković psihički bolestan. Prema Rističeviću, oni koji učestvuju u protestima su “jadni”.

Osim toga, optužio je opozicionu poslanicu Mariniku Tepić za podsticanje atentata na Vučića. Kao “dokaz” je naveo da je Tepić postavila sliku čoveka koji razbija statuu Vučića kao svoju profilnu fotografiju na Tvitteru.

Marko Atlagić, član SNS-a, optužio je Aleksandru Jerkov iz Demokratske stranke (DS) za špijunažu. Takođe je rekao da je Marija Janjušević iz konzervativnog pokreta Dveri bila “mason”. Vuk Jeremić, bivši ministar inostranih poslova i jedan od lidera SZS, “član je međunarodne kriminalne grupe”, rekao je Atlagić.

Opozicioni poslanici raspravljali su o parlamentarnom dnevnom redu u hodnicima. Zahtevali su ostavku predsednice Maje Gojković (SNS), rekavši da je debata “nemoguća” dok ona vodi parlament.

Ispred zgrade su postavili fotografiju sa velikim natpisom “Jedan od pet miliona”, što je moto protesta.

Opozicija je poslala pismo Maji Kocijančič, portparolki visoke predstavnice EU za vanjsku politiku, koja ih je nedavno pozvala da zaustave bojkot. “Kao što znate, debata je dvostrani projekat. Nažalost, u našem parlamentu to je pretvoreno u agresivno i intenzivno političko nasilje protiv političkih protivnika,“ navode u pismu.