Levičarska frakcija SIRIZA kritikuje izbore u reorganizaciji kabineta

Levičarska frakcija SIRIZA kritikuje izbore u reorganizaciji kabineta

Čini se da se članovi SIRIZE “53+” snažno protive najnovijoj rekonstrukciji kabineta grčkog premijera, nazivajući je “razočaravajućom”.

Prigovori se odnose na uključivanje bivših ministara PASOK-a, Thanosa Moraitisa i Angelosa Tolkasa, u sastav vlade. U grupu “53+” spadaju istaknuti članovi partije SIRIZA i ministri, kao što je ministar finansija Euklid Tsakalotos.

Internet stranica „Commonaliti.gr“, koja izražava stavove frakcije „53+“, objavila je članak u kojem se naglašava da su „izbori premijera upitni“, dodajući da je Alekis Tsipras ignorisao zvanične partijske organe.

Ovaj članak je preuzeo i levičarski list „Epochi“.

Tsipras je u više navrata govorio o potrebi da SIRIZA dopre do širih progresivnih snaga u zemlji, koje posmatrači tumače kao pokušaj da se zada snažan udarac socijalističkom Pokretu za promene, na čelu s Fofijem Gennimatom.

Tolkas i Moraitis bili su bivši članovi Pokreta za promene i služili su u prethodnim vladama PASOK-a. Ovo se vidi kao pokušaj PM-a da zauzme politilu teritoriju levog centra.

U međuvremenu, glasnogovornik vlade Dimitris Tzanakopoulos branio je rekonstrukciju vlade, što se odnosi na ljude koji su izabrani, ističući nameru Alekisa Tsiprasa za saradnju među progresivnim snagama.

Za predstojeće evropske izbore, Tzanakopoulos je rekao da će SIRIZA nastojati da postigne šire političke saveze na levom i progresivnom delu političkog spektra, sa ciljem da se zaustavi rast ekstremnih desnica u Evropi.

On je rekao da „ćemo u narednom parlamentu imati jaču većinu SIRIZE i različite parlamentarne korelacije, dodajući da bi mnoge stranke koje će u narednom parlamentu učestvovati u proceduri revizije ustavnog okvira, naučiti lekciju nakon izbornih rezultata” ./ IBNA