Kraj opozicije Republike Srpske

Kraj opozicije Republike Srpske

Najveća opoziciona koalicija u Republici Srpskoj, zvana Alijansa za pobjedu, suočila se sa izbornim debaklom i, mjesec dana nakon izbora, se raspala. Srpska demokratska stranka (SDS), Stranka demokratskog progresa (PDP) i Narodni demokratski pokret (NDP), uprkos nazivu koalicije, poraženi su na izborima od strane vladajuće koalicije na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Čak i u “izbornoj noći”, kada su sve stranke čekale prve rezultate, bilo je očigledno da je nešto između koalicionih partnera bilo veoma pogrešno. Neke izjave koalicionih lidera dali su razloga da se veruje da nemaju jedinstvena gledišta o budućnosti njihove saradnje. Odmah nakon izbora, kada je pobjeda SNSD-a postala očigledna, počeli su problemi u SDS-u. Stranke filijale u nekoliko gradova odlučile su da otkažu poslušnost rukovodstvu i započnu pregovore sa SNSD-om o budućoj saradnji. Najveća noćna mora predsednika SDS-a, Vukote Govedarice, postala je realnost – dvojica od istaknutih članova, Obren Pertović u Doboju i Milovan Bjelica u Istočnom Sarajevu, najavili su da će podržati SNSD u državnom parlamentu, kako bi “uspostavili bok srpskih stranaka i čuvali budućnost Republike Srpske i Srba kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini “. Nakon što se Petrović, gradonačelnik grada Doboja, sastao se sa liderom SNSD-a i izabranim srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, predsjednik SDS-a Govedarica odlučio je da ga izbaci iz stranke. Međutim, Govedarica i dalje nije uradio isto s Bjelicom. Mnogi vjeruju da je Bjelica politički jači u SDS-u nego Govedarica i da bi eventualna ekskomunikacija Bjelice bila “crvena linija”.

Sa druge strane, lider NDP-a, Dragan Čavić, odlučio je da sačeka konačne rezultate izbora, a zatim sazvao sjednicu Glavnog odbora stranke. Čavić je bio najveći opozicionar u Narodnoj skupštini RS, kritikujući vladu sa snažnim argumentima i čvrsto diskutovao o najtežim problemima koje je vladajuća koalicija pokušala prihvatiti. Na iznenađenje velikog broja građana RS-a, Čavić je u srijedu saopštio da je već započeo pregovore sa SNSD-om i da se u nekoliko navrata susreo s Dodikom.

“Kontaktirali smo Dodika i bili smo pozvani da razgovaramo o formiranju vlade, učestvovaćemo u ovim razgovorima”, rekao je Čavić na konferenciji za novinare.

Objasnio je da  se s Dodikom susreo prošle subote, kada mu je ponudio položaj direktora energetske kompanije RS – Elektroprivreda RS.

“NDP ima tri glavna pitanja u pregovorima o formiranju vlade, a to su: ekonomija, vladavina zakona i socijalna pravda”, rekao je Čavić.

Ova odluka je samo zapečatila kraj Saveza za pobjedu koja je i zvanično prestala da postoji. Lider PDP-a, Branislav Borenović, rekao je da će ova stranka nastaviti opoziciono djelovanje na svim nivoima i neće pregovarati sa vladajućom koalicijom.

Slom opozicione koalicije i događaji u proteklih mjesec dana mogu biti nešto iznenađujuće za one koji su potcijenili moć SNSD-a i njegovih 12 godina kao vladajuće i najjače partije u Republici Srpskoj. Oni koji su pažljivije pratili događaje su primjetili da Dodik poslednjih godina pokušava da uništi opoziciju i njenu najjaču vezu, SDS, iznutra. Potvrda da je ovo istinito došla je od gradonačelnika Banje Luke i jednog od visokih zvaničnika SNSD-a, Igora Radojičića. U jednom postu na Twitter-u rekao je da “oni koji su do sada ulazili u Predsjedničku palatu u Banja Luci na bočna vrata, sada će ulaziti na glavni ulaz”.

Imajući ovo na umu, pitanje je: da li je opozicija u RS ikada i postojala?/IBNA