Kosovski premijer Haradinaj daje ultimatum SAD-u i EU

Kosovski premijer Haradinaj daje ultimatum SAD-u i EU

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj predao je ambasadorima pet glavnih zapadnih zemalja i predstavnicima Evropske unije u Prištini dokument u vezi sa procesom razgovora sa Srbijom.

U dokumentu, premijer Haradinaj kaže da je njegova vlada spremna da suspenduje tarife koje su nametnute Srbiji ako se ispuni nekoliko uslova, počevši od održavanja međunarodne konferencije koja će omogućiti potpisivanje inkluzivnog i pravno obavezujućeg sporazuma za obe zemlje.

U dokumentu se kaže da “SAD i Evropska unija moraju obećati i garantovati da se na Konferenciji neće raspravljati o pitanjima kao što su: promene postojećih granica Kosova, podela Kosova ili teritorijalne zamene; davanje izvršnih ovlaštenja udruženju srpskih opština na Kosovu; mere bilo koje prirode zasnovane na ugovorima o koncesijama datim prije 17. februara 2008. “

U dokumentu se takođe navodi da “EU mora obećati da će građanima Republike Kosovo biti odobren bezvizni režim pre početka Konferencije i da će sprovođenje Energetskog sporazuma postignutog u Briselu između Kosova i Srbije početi, takođe, pre početka Konferencije”.

U dokumentu se takođe zahtevaju stroge garancije da je “Srbija uklonila sve necarinske barijere za robu koja dolazi sa Kosova i sva nezakonita ograničenja u kretanju robe i ljudi sa Kosova u Srbiju”.

“Predsednik, premijer ili ministar inostranih poslova Srbije moraju javno da potvrde da su sve politike ili akcije koje su direktno usmerene protiv težnji Kosova kao suverene države, bile one lokalne, regionalne ili međunarodne, završene”.

Dokument takođe naglašava da će „tarifa biti ponovo uvedena ako Konferencija ne bude mogla da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije“.

Ovaj dokument usledio je nakon izjave koju su u petak objavile SAD, zahtevajući od Kosova da odmah ukine tarife za robu koja dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, upozoravajući da bi to moglo imati posledice na odnose između Kosova i Sjedinjenih Država. / ibna /