Kosovo proslavilo svoju 11. godišnjicu nezavisnosti usred rasprava o mogućem sporazumu sa Srbijom

Kosovo proslavilo svoju 11. godišnjicu nezavisnosti usred rasprava o mogućem sporazumu sa Srbijom

Kosovo je u nedelju obeležilo svoju 11. godišnjicu nezavisnosti. Iako se ovo smatralo prazničnim danom, vladajuća koalicija delovala je podeljenom u pogledu dijaloga koji ima za cilj da popravi veze sa Srbijom.

U govoru pred poslanicima, predsednik parlamenta Kadri Veseli nije isključio mogućnost da vlada premijera Haradinaja padne.

Veseli je rekao da vlada može pasti ne zbog tarifa nametnutih uvozu na robu iz Srbije, nego zato što je partnerstvo sa SAD u opasnosti.

“Što se tiče mandata vlade, želeo bih uveriti sve da odnosi sa Srbijom neće odrediti stabilnost i sudbinu naših institucija. Vlada Kosova neće pasti zbog tarifa nametnutih Srbiji. Ova vlada može pasti samo ako su ugroženi interesi građana Kosova,“ rekao je Veseli.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je da je zemlja spremna za sklapanje sporazuma sa Srbijom, ali bez uticaja na granice zemlje. “Zainteresovani smo za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom i zainteresovani smo da vidimo Kosovo kao deo NATO-a i Evropske unije”, rekao je premijer Haradinaj.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, devet godina nakon vojne intervencije NATO-a u zemlji, koja je zaustavila dvogodišnji krvavi sukob. U ovom sukobu smrtno je stradalo više od deset hiljada ljudi a desetine drugih se vode kao nestali. Nezavisnost Kosova prepoznale je više od 110 zemalja sveta, ali ne i Srbija, koja je bila uključena u proces dijaloga sa Kosovom sa ciljem da se veze poprave.

Međutim, ovaj proces je još uvek u zastoju zbog odbijanja Srbije da nastavi razgovore a da se ne ukinu tarife na uvoz robe na Kosovo, koje je pre tri meseca uvela vlast u Prištini. / ibna /