Kosovo: Opozicione stranke zahtevaju prevremene izbore

Kosovo: Opozicione stranke zahtevaju prevremene izbore

Piše: Muhamer Pajaziti 

Opozicione stranke na Kosovu zahtevale su prevremene parlamentarne izbore. Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza za Kosovo, Avdulah Hoti, zatražio je formiranje vlade širokog nivoa, koja će pripremiti nove izbore.

„S obzirom da sadašnje institucije nemaju politički legitimitet da predstavljaju Kosovo u dijalogu sa Srbijom, onda postoje dvije opcije: prva je da se nastavi dijalog nakon što se izaberu legitimne institucije, dok je takođe opcija da se formira vlada bazirana na širokom nivou, koja će dovršiti dijalog i pripremiti zemlju za nove izbore,“ rekao je Hoti.

Predstavnik opozicije je rekao da se o teritorijalnom integritetu Kosova nikako ne treba pregovarati.

„Kosovo ne može ući u pregovore o svojoj teritoriji. Dana 17. februara 2008. godine, kosovski poslanici su proglasili nezavisnost. Ovu odluku podržao je i Međunarodni sud pravde, koji je zaključio da nezavisnost Kosova nije prekršila međunarodne zakone,“ rekao je Hoti.

Druga opoziciona partija, Samoopredeljenje, takođe je naglasila da samo legitimna vlada može da se uključi u dijalog sa Srbijom.

Trenutno, pregovori između Kosova i Srbije su prekinuti zbog uvođenja visokih tarifa za uvoz iz Srbije. SAD i EU zatražili su od vlasti na Kosovu da suspenduju ove tarife kako bi dali šansu dijalogu. / ibna /